Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kinetická studie růstu Aspergillus niger LPB 21 po dobu produkce kys. citronové při poloprovozní fermentaci na pevném substrátě ( cassava bagasse)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012982" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012982 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Kinetic study of Aspergillus niger LPB 21 growth in citric acid production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The purpose of this study was to verify the evolution of kinetic parameters of Aspergillusniger LPB 21 growth during citric acid production by solid-state fermentation (SSF) ofcassava bagasse. On-line monitoring of SSF allowed determining the relationship betweenCO2 progress, biomass and citric acid produced by the fungus. Biomass biosynthesis by thefungal culture is one of the most important factors of SSF and the metabolic activity of A.niger growth is associated to citric acid production. The experiments were carried out inhorizontal drum bioreactor (semi-pilot scale), which was coupled with a gas chromatographysystem to evaluate the release of CO2 evolved and the O2 consumption. Fermentation wasconduced for 144 h with initial substrate moisture of60% using thermal treated cassavabagasse as sole carbon source. Urea, KH2PO4, FeSO4.7H2O and methanol were used to enrichthe medium. Citric acid production reached a maximum of 268,94 g/kg of DM in horizontaldrum bioreactor. The system us

  • Název v anglickém jazyce

    Kinetic study of Aspergillus niger LPB 21 growth in citric acid production

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of this study was to verify the evolution of kinetic parameters of Aspergillusniger LPB 21 growth during citric acid production by solid-state fermentation (SSF) ofcassava bagasse. On-line monitoring of SSF allowed determining the relationship betweenCO2 progress, biomass and citric acid produced by the fungus. Biomass biosynthesis by thefungal culture is one of the most important factors of SSF and the metabolic activity of A.niger growth is associated to citric acid production. The experiments were carried out inhorizontal drum bioreactor (semi-pilot scale), which was coupled with a gas chromatographysystem to evaluate the release of CO2 evolved and the O2 consumption. Fermentation wasconduced for 144 h with initial substrate moisture of60% using thermal treated cassavabagasse as sole carbon source. Urea, KH2PO4, FeSO4.7H2O and methanol were used to enrichthe medium. Citric acid production reached a maximum of 268,94 g/kg of DM in horizontaldrum bioreactor. The system us

Klasifikace

  • Druh

    A - Audiovizuální tvorba

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F02%2F0665" target="_blank" >GA104/02/0665: Návrh a provoz biotrickling filtru odstraňujícího těkavé polutanty z odpadních plynů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

  • Místo vydání

    Praha

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Process Engineering Publisher, Novosad, J.

  • Verze

    Neuveden

  • Identifikační číslo nosiče

    80-86059-40-5