Kinetická studie růstu Aspergillus niger LPB 21 po dobu produkce kys. citronové při poloprovozní fermentaci na pevném substrátě ( cassava bagasse)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012982" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012982 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Kinetic study of Aspergillus niger LPB 21 growth in citric acid production
Popis výsledku v původním jazyce
The purpose of this study was to verify the evolution of kinetic parameters of Aspergillusniger LPB 21 growth during citric acid production by solid-state fermentation (SSF) ofcassava bagasse. On-line monitoring of SSF allowed determining the relationship betweenCO2 progress, biomass and citric acid produced by the fungus. Biomass biosynthesis by thefungal culture is one of the most important factors of SSF and the metabolic activity of A.niger growth is associated to citric acid production. The experiments were carried out inhorizontal drum bioreactor (semi-pilot scale), which was coupled with a gas chromatographysystem to evaluate the release of CO2 evolved and the O2 consumption. Fermentation wasconduced for 144 h with initial substrate moisture of60% using thermal treated cassavabagasse as sole carbon source. Urea, KH2PO4, FeSO4.7H2O and methanol were used to enrichthe medium. Citric acid production reached a maximum of 268,94 g/kg of DM in horizontaldrum bioreactor. The system us
Název v anglickém jazyce
Kinetic study of Aspergillus niger LPB 21 growth in citric acid production
Popis výsledku anglicky
The purpose of this study was to verify the evolution of kinetic parameters of Aspergillusniger LPB 21 growth during citric acid production by solid-state fermentation (SSF) ofcassava bagasse. On-line monitoring of SSF allowed determining the relationship betweenCO2 progress, biomass and citric acid produced by the fungus. Biomass biosynthesis by thefungal culture is one of the most important factors of SSF and the metabolic activity of A.niger growth is associated to citric acid production. The experiments were carried out inhorizontal drum bioreactor (semi-pilot scale), which was coupled with a gas chromatographysystem to evaluate the release of CO2 evolved and the O2 consumption. Fermentation wasconduced for 144 h with initial substrate moisture of60% using thermal treated cassavabagasse as sole carbon source. Urea, KH2PO4, FeSO4.7H2O and methanol were used to enrichthe medium. Citric acid production reached a maximum of 268,94 g/kg of DM in horizontaldrum bioreactor. The system us
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA104%2F02%2F0665" target="_blank" >GA104/02/0665: Návrh a provoz biotrickling filtru odstraňujícího těkavé polutanty z odpadních plynů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
Praha
Název nakladatele resp. objednatele
Process Engineering Publisher, Novosad, J.
Verze
Neuveden
Identifikační číslo nosiče
80-86059-40-5