Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Poměr mezi produkcí kyseliny citronové a respirční rychlosti Aspergillus niger při fermentaci na pevném substrátě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013009" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Relation between Citric Acid Production and Respiration Rate of Aspergillus niger in Solid-State Fermentation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Among the organic acids produced industrially, citric acid is the most important in quantitative terms. Solid-state fermentation (SSF) has been an alternative method for citric acid production using agro-industrial residues such as cassava bagasse (CB).The use of CB as a substrate can avoid environmental problems caused by its disposal into the environment. This study was developed to verify the influence of the treated bagasse amount, and consequently, the influence of the gelatinization degree of CBstarch on citric acid production by SSF in Erlenmeyer flasks, horizontal drums, and trays. The best results were obtained in a horizontal drum bioreactor using 100 % of treated CB. However, trays showed advantages and good perspectives for large-scale citric acid production due to economic reasons such as energy costs. A kinetic study was also carried out in order to compare citric acid production in glass columns (laboratory scale) and horizontal drum bioreactors (semi-pilot scale). Thi

  • Název v anglickém jazyce

    Relation between Citric Acid Production and Respiration Rate of Aspergillus niger in Solid-State Fermentation

  • Popis výsledku anglicky

    Among the organic acids produced industrially, citric acid is the most important in quantitative terms. Solid-state fermentation (SSF) has been an alternative method for citric acid production using agro-industrial residues such as cassava bagasse (CB).The use of CB as a substrate can avoid environmental problems caused by its disposal into the environment. This study was developed to verify the influence of the treated bagasse amount, and consequently, the influence of the gelatinization degree of CBstarch on citric acid production by SSF in Erlenmeyer flasks, horizontal drums, and trays. The best results were obtained in a horizontal drum bioreactor using 100 % of treated CB. However, trays showed advantages and good perspectives for large-scale citric acid production due to economic reasons such as energy costs. A kinetic study was also carried out in order to compare citric acid production in glass columns (laboratory scale) and horizontal drum bioreactors (semi-pilot scale). Thi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F02%2F0665" target="_blank" >GA104/02/0665: Návrh a provoz biotrickling filtru odstraňujícího těkavé polutanty z odpadních plynů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Engineering in Life Sciences

  • ISSN

    1618-0240

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    179-186

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus