Poměr mezi produkcí kyseliny citronové a respirční rychlosti Aspergillus niger při fermentaci na pevném substrátě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013009" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relation between Citric Acid Production and Respiration Rate of Aspergillus niger in Solid-State Fermentation
Popis výsledku v původním jazyce
Among the organic acids produced industrially, citric acid is the most important in quantitative terms. Solid-state fermentation (SSF) has been an alternative method for citric acid production using agro-industrial residues such as cassava bagasse (CB).The use of CB as a substrate can avoid environmental problems caused by its disposal into the environment. This study was developed to verify the influence of the treated bagasse amount, and consequently, the influence of the gelatinization degree of CBstarch on citric acid production by SSF in Erlenmeyer flasks, horizontal drums, and trays. The best results were obtained in a horizontal drum bioreactor using 100 % of treated CB. However, trays showed advantages and good perspectives for large-scale citric acid production due to economic reasons such as energy costs. A kinetic study was also carried out in order to compare citric acid production in glass columns (laboratory scale) and horizontal drum bioreactors (semi-pilot scale). Thi
Název v anglickém jazyce
Relation between Citric Acid Production and Respiration Rate of Aspergillus niger in Solid-State Fermentation
Popis výsledku anglicky
Among the organic acids produced industrially, citric acid is the most important in quantitative terms. Solid-state fermentation (SSF) has been an alternative method for citric acid production using agro-industrial residues such as cassava bagasse (CB).The use of CB as a substrate can avoid environmental problems caused by its disposal into the environment. This study was developed to verify the influence of the treated bagasse amount, and consequently, the influence of the gelatinization degree of CBstarch on citric acid production by SSF in Erlenmeyer flasks, horizontal drums, and trays. The best results were obtained in a horizontal drum bioreactor using 100 % of treated CB. However, trays showed advantages and good perspectives for large-scale citric acid production due to economic reasons such as energy costs. A kinetic study was also carried out in order to compare citric acid production in glass columns (laboratory scale) and horizontal drum bioreactors (semi-pilot scale). Thi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA104%2F02%2F0665" target="_blank" >GA104/02/0665: Návrh a provoz biotrickling filtru odstraňujícího těkavé polutanty z odpadních plynů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Engineering in Life Sciences
ISSN
1618-0240
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
179-186
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—