Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vaření hrachu na speciaci fosforu a stopových prvků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013089" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013089 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/04:00011115

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of cooking on phosphorus and trace elements species in peas

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Changes of solubility of P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn and Mo and changes of proportions of individual element species fractions in pea seeds occurring as a result of soaking and boiling of pea were investigated. Speciation analyses were accomplished by sizeexclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. During boiling of pea most of elements gotpartly into water. Compounds of elements remaining in the boiled pea became less soluble in most cases. Soluble high molecular weight element species present in the original pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular weight speciesof nickel, zinc and molybdenum were more stable against thermal treatment. Nevertheless the boiling increases the portion of ionic species and labile complexes.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of cooking on phosphorus and trace elements species in peas

  • Popis výsledku anglicky

    Changes of solubility of P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn and Mo and changes of proportions of individual element species fractions in pea seeds occurring as a result of soaking and boiling of pea were investigated. Speciation analyses were accomplished by sizeexclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. During boiling of pea most of elements gotpartly into water. Compounds of elements remaining in the boiled pea became less soluble in most cases. Soluble high molecular weight element species present in the original pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular weight speciesof nickel, zinc and molybdenum were more stable against thermal treatment. Nevertheless the boiling increases the portion of ionic species and labile complexes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    85

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    31-39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus