Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologického zpracování a stupně zralosti semen na obsah a speciaci fosforu a stopových prvků v hrachu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013088" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013088 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/04:00011114

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Changes of speciation of P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn and Mo in peas occurring in the course of blanching and boiling of green peas were investigated. Element speciation in green pea was compared with that of mature pea. Speciation analyses were accomplished by size exclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. No considerable differences between fresh and blanched green peas were found. During boiling of pea most of elements got partly into water. Excepting nickel and cobalt the elements' compounds remaining in the boiled pea became less soluble. Soluble high molecular mass element species ofzinc, copper, manganese, and iron present in the blanched green pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular mass species of nickel, cobalt, zinc, and molybdenum are more stable against thermal treatment. The mature pe

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas.

  • Popis výsledku anglicky

    Changes of speciation of P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn and Mo in peas occurring in the course of blanching and boiling of green peas were investigated. Element speciation in green pea was compared with that of mature pea. Speciation analyses were accomplished by size exclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. No considerable differences between fresh and blanched green peas were found. During boiling of pea most of elements got partly into water. Excepting nickel and cobalt the elements' compounds remaining in the boiled pea became less soluble. Soluble high molecular mass element species ofzinc, copper, manganese, and iron present in the blanched green pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular mass species of nickel, cobalt, zinc, and molybdenum are more stable against thermal treatment. The mature pe

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    87

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    423-432

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus