Změny obsahu fytoestrogenů daidzeinu, genisteinu a jejich glykosidů dadzinu a genistinu a kumestrolu v průběhu zpracování sojových bobů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013100" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013100 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes of Phytoestrogens Daidzein, Genisten and their Glycosides Daidzin and Genistin and Coumestrol During Processing of Soyabeans
Popis výsledku v původním jazyce
Phytoestrogens represent biologically active compounds showing estrogenic activity similar to that of sex hormones - estrogens. Various adverse effects such as sterility, increase of females' genitals, lost of males' copulation activity, etc. were observed in farm animals after exposure to higher amounts of fodder containing phytoestrogens. On the other side, their presence in human diet is nowadays the object of many research studies concerned with prevention of breast and prostate cancer, osteoporosisand other hormone-linked diseases by dietary intake of phytoestrogens. Soya (Glycine max) is one of the main sources of these compounds in diet . Isoflavones daidzein and genistein occurring either free or bound in glycosides are the main phytoestrogensin this food crop. Coumesterol representing coumestans is another effective phytoestrogen contained in some eddible plants. In the first part of our study, analytical method for determination of free and total phytoestrogens was develope
Název v anglickém jazyce
Changes of Phytoestrogens Daidzein, Genisten and their Glycosides Daidzin and Genistin and Coumestrol During Processing of Soyabeans
Popis výsledku anglicky
Phytoestrogens represent biologically active compounds showing estrogenic activity similar to that of sex hormones - estrogens. Various adverse effects such as sterility, increase of females' genitals, lost of males' copulation activity, etc. were observed in farm animals after exposure to higher amounts of fodder containing phytoestrogens. On the other side, their presence in human diet is nowadays the object of many research studies concerned with prevention of breast and prostate cancer, osteoporosisand other hormone-linked diseases by dietary intake of phytoestrogens. Soya (Glycine max) is one of the main sources of these compounds in diet . Isoflavones daidzein and genistein occurring either free or bound in glycosides are the main phytoestrogensin this food crop. Coumesterol representing coumestans is another effective phytoestrogen contained in some eddible plants. In the first part of our study, analytical method for determination of free and total phytoestrogens was develope
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
Special
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
223-226
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—