Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hladiny fytoestrogenů v potravinách ze sóji a speciálních potravinových doplňcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013101" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013101 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Levels of phytoestrogens in soya foodstuffs and special food supplements.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Phytoestrogens represent biological active compounds showing estrogenic activity similarly to sex hormones - estrogens. These chemicals may have negative biological effects, which were observed especially in farm animals (sterility, increase of females'genitals, lost of males' copulation activity, etc.) after high dietary intake. On the other hand, the presence of these compounds in human diet is nowadays the object of many research studies concerned with hormone-related diseases such as breast and prostate cancer, osteoporosis, etc. Soya (Glycine max) presents the main source of phytoestrogens. Plant phytoestrogens are represented by several chemical classes of compounds: isoflavones daidzein and genistein mainly conteined in soya (total content up to 1-2 g/kg) are probably the most important. They occur in free form and bound as glycosides. Coumestrol another important phytoestrogen it can be in sprouting soya and alfalfa. Because of claimed health benefits, then the food supplement

  • Název v anglickém jazyce

    Levels of phytoestrogens in soya foodstuffs and special food supplements.

  • Popis výsledku anglicky

    Phytoestrogens represent biological active compounds showing estrogenic activity similarly to sex hormones - estrogens. These chemicals may have negative biological effects, which were observed especially in farm animals (sterility, increase of females'genitals, lost of males' copulation activity, etc.) after high dietary intake. On the other hand, the presence of these compounds in human diet is nowadays the object of many research studies concerned with hormone-related diseases such as breast and prostate cancer, osteoporosis, etc. Soya (Glycine max) presents the main source of phytoestrogens. Plant phytoestrogens are represented by several chemical classes of compounds: isoflavones daidzein and genistein mainly conteined in soya (total content up to 1-2 g/kg) are probably the most important. They occur in free form and bound as glycosides. Coumestrol another important phytoestrogen it can be in sprouting soya and alfalfa. Because of claimed health benefits, then the food supplement

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2004

  • ISBN

    80-7194-549-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    109-109

  • Název nakladatele

    Universita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku