Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Transfer fytoestrogenních látek z krmiva do mléka a mléčných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892899" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892899 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Transfer fytoestrogenních látek z krmiva do mléka a mléčných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Isoflavony jsou estrogenní metabolity některých rostlin, které díky podobnosti s přirozenými hormony mohou interagovat s endokrinním systémem. Cílem této práce bylo sledovat přechod těchto látek z krmiv obohacených sójou do mléka a mléčných výrobků. Nejvýznamnějším nálezem v mléce a tělních tekutinách byl equol - metabolit daidzeinu. Jeho hladiny korelovaly s příjmem sóji z hlediska obsahu i doby příjmu. Při technologickém zpracování mléka na smetanu, jogurty a sýry se hladiny equolu ani dalších sojových fytoestrogenů významně neměnily. Získané výsledky naznačují zajímavou možnost získání "funkčních" mléčných výrobků pro skupinu konzumentů s indikovanou potřebou dietárních fytoestrogenů.

  • Název v anglickém jazyce

    Transfer of phytoestrogenic compounds from feed to milk and dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    Isoflavons are estrogenic metabolites of certain plants, which, thanks to the similarity with natural hormones, can interact with the endocrine system. The aim of this work was to monitor the transition of these compounds from soya enriched feed to milkand dairy products. The most important compound detected in the milk was equol-metabolite of daidzein. The levels of equol correlated with an income of soybean. During the technological processing of milk to cream, yoghurt and cheese, the levels of equoland other soya phytoestrogens did not changed significantly. The obtained results indicate the possibility of a "functional" milk-based products production for a group of consumers with the higher need of dietary phytoestrogens.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08073" target="_blank" >2B08073: Metody zjišťování exprese fytoestrogenů do mléka dojnic a jejich dynamika při technologickém zpracování.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    28-31

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus