Monitoring fytoestrogenů v travních porostech v závisloti na ošetření a skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896549" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896549 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring fytoestrogenů v travních porostech v závisloti na ošetření a skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky rostlinného původu, které vykazují podobné účinky jako pohlavní hormony estrogeny. V posledních letech vzrostl zájem o tyto látky pro jejich možné prospěšné, ale i případné negativní účinky na lidský organismus. Za hlavní a významné zdroje fytoestrogenů jsou pokládány luštěniny (především sojové boby) a pícniny (jetel luční, vojtěška setá), které bývají častou součástí krmiva. Nejvíce zastoupenými fytoestrogeny v pícninách jsou biochanin A a formononetin a v luštinách daidzein, genistein a glycitein V organismu savců jsou fytoestrogeny metabolizovány na produkty, které vykazují obecně vyšší estrogenní aktivitu než původní formy (např. přeměna vázaných forem glukosidů na aglykony a příslušné metabolity). V rámci čtyřleté studie jsou sledovány hladiny fytoestrogenů v trvalých travních porostech (TTP) z různých lokalit. Jedná se o šlechtěné odrůdy jetele (jetel luční a prostřední), dále o senáže a dlouhodobě skladované senáže z lokality Závišice
Název v anglickém jazyce
Monitoring of phytoestrogens in grassland in dependence on the processing and storage
Popis výsledku anglicky
Phytoestrogens are biological active substances, which exhibit similar effects as the mammalian estrogen hormones. In the recent years, a growing interest in these substances for their potential benefits, but also the possible negative effects on the human body. The most important source is legumes (soybeans) and fodder crops (red clover, alfalfa), which are often part of the forage. Phytoestrogens can also be described on the basis of their major source, soya isoflavones (genistein, daidzein, glycitein) and red clover isoflavones (biochanin A, formononetin). Phytoestrogens in mammalian organism are metabolised to products which have a generally higher estrogenic activity than the original mold (e.g. the conversion of bound forms of glucoside to aglycons and related metabolites). In framework of four years of the study are monitored levels of phytoestrogens in permanent grassland from different localities. This is a cultivated varieties of clover, furthermore the silage and haylage fro
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111C016" target="_blank" >QI111C016: Navrhnout nové postupy údržby trvalých travních porostů v LFA minimalizací hygienických rizik spojených s výskytem alergenních mikroorganismů především z rodu Fusarium</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-866-5
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
92-95
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—