Monitoring estrogenních látek v mléčných výrobcích z tržní sítě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894906" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894906 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring estrogenních látek v mléčných výrobcích z tržní sítě
Popis výsledku v původním jazyce
Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky, které jsou významné pro svou podobnost se savčími hormony estrogeny. Jsou přirozenou součástí rostlin, vznikající jako forma ochrany proti nepříznivým podmínkám okolního prostředí. Fytoestrogeny jsou běžnou součástí potravin a krmiv. Díky svému charakteru hrají důležitou roli při snižování rizika estrogen-dependentní rakoviny prsu a menopauzálních obtíží. Při zvýšeném příjmu mohou mít však i negativní účinky. V návaznosti na sledování hladin fytoestrogenů v mléce pokusných dojnic a experimentálních mléčných produktech, byly analyzovány vzorky bio a konvenčních mlék, sýrů a jogurtů zakoupených v tržní síti. Sledován byl obsah isoflavonů daidzeinu, genisteinu, glyciteinu a metabolitu equolu. Monitorován byl dále obsah formononetinu a biochaninu A, hlavních komponent krmiv. Ke stanovení uvedených látek byla využita optimalizovaná a validovaná metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC -
Název v anglickém jazyce
Monitoring of estrogenic substances in dairy products from the market
Popis výsledku anglicky
Phytoestrogens are biologically active substances that are important for its similarity to the mammalian estrogen hormones. Are a natural part of the plant, emerging as a form of protection against adverse environmental conditions. Phytoestrogens are a normal part of the food and feed. Due to its character, play an important role in reducing the risk of estrogen-dependent breast cancer and menopausal symptoms. With the increased income can have a negative effect. In response to monitor the levels of phytoestrogens in dairy cow milk of experimental and experimental dairy products, samples were analyzed organic and conventional milks, cheeses and yogurt purchased in the market. The concent of isoflavones daidzein, genistein, glycitein and metabolite equol was monitored. The content was also monitored formononetin and biochanin A, the major component of feed. To determine the substances were used optimized and validated method for ultra-performance liquid chromatography coupled with tande
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. sympozia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-839-9
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
43-46
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
21. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—