Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring estrogenních látek v mléčných výrobcích z tržní sítě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894906" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894906 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Monitoring estrogenních látek v mléčných výrobcích z tržní sítě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky, které jsou významné pro svou podobnost se savčími hormony estrogeny. Jsou přirozenou součástí rostlin, vznikající jako forma ochrany proti nepříznivým podmínkám okolního prostředí. Fytoestrogeny jsou běžnou součástí potravin a krmiv. Díky svému charakteru hrají důležitou roli při snižování rizika estrogen-dependentní rakoviny prsu a menopauzálních obtíží. Při zvýšeném příjmu mohou mít však i negativní účinky. V návaznosti na sledování hladin fytoestrogenů v mléce pokusných dojnic a experimentálních mléčných produktech, byly analyzovány vzorky bio a konvenčních mlék, sýrů a jogurtů zakoupených v tržní síti. Sledován byl obsah isoflavonů daidzeinu, genisteinu, glyciteinu a metabolitu equolu. Monitorován byl dále obsah formononetinu a biochaninu A, hlavních komponent krmiv. Ke stanovení uvedených látek byla využita optimalizovaná a validovaná metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC -

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of estrogenic substances in dairy products from the market

  • Popis výsledku anglicky

    Phytoestrogens are biologically active substances that are important for its similarity to the mammalian estrogen hormones. Are a natural part of the plant, emerging as a form of protection against adverse environmental conditions. Phytoestrogens are a normal part of the food and feed. Due to its character, play an important role in reducing the risk of estrogen-dependent breast cancer and menopausal symptoms. With the increased income can have a negative effect. In response to monitor the levels of phytoestrogens in dairy cow milk of experimental and experimental dairy products, samples were analyzed organic and conventional milks, cheeses and yogurt purchased in the market. The concent of isoflavones daidzein, genistein, glycitein and metabolite equol was monitored. The content was also monitored formononetin and biochanin A, the major component of feed. To determine the substances were used optimized and validated method for ultra-performance liquid chromatography coupled with tande

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. sympozia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-839-9

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    43-46

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    21. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku