Přenos fytoestrogenů do mléka dojnic a jejich dynamika při technologickém zpracování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023845" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023845 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přenos fytoestrogenů do mléka dojnic a jejich dynamika při technologickém zpracování
Popis výsledku v původním jazyce
Fytoestrogeny patří do skupiny polyfenolů, které jsou produkovány během sekundárního metabolismu rostlin. Tyto látky vykazují estrogenní aktivitu a předpokládá se, že mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro současný výzkum v oblasti fytoestrogenů jsou nezbytné citlivé analytické metody, které umožňují stanovení velmi nízkých hladin těchto estrogenů, především v biologických tekutinách. V předkládané práci byla vyvinuta a validována HPLC MS/MS metoda pro stanovení isoflavonů daidzeinu, genisteinu,glyciteinu a metabolitu equolu. Předmětem studie byl krmný experiment s laktujícími dojnicemi, u nichž byl sledován vliv vyššího příjmu isoflavonů z potravy na hladiny těchto látek a metabolitu equolu v krevní plazmě, kravském mléce a mléčných výrobcích.Bylo zjištěno, že zvýšený příjem isoflavonů se signifikantně projevil především nárůstem koncentrací equolu ve všech analyzovaných matricích. Mléko a mléčné výrobky by tak mohly přestavovat alternativní zdroj tohoto estrogenního metaboli
Název v anglickém jazyce
Phytoestrogens transfer to the dairy cattles milk and their dynamics during technological processing
Popis výsledku anglicky
Phytoestrogens belong to the group of polyphenols, which are produced by plant secondary metabolism. Estrogenic activity of these compounds may cause beneficial effects on human health. The sensitive analytical methods with low limits of detection are necessary for current research of isoflavones in biological fluids. In the present work, LC-MS/MS method for determination of isoflavones - daidzein, genistein, glycitein and metabolite equol, was developed and validated. The feeding experiment was carriedout with dairy cattles, the influence of higher intake of isoflavones on the levels of these compounds in cows plasma, milk and dairy products was studied. The results showed that a soy-based diet significantly increased content of biologically potent equol in all analysed matrices. Therefore, milk and dairy products could be an alternative sources of this estrogenic metabolite, namely for the consumers who are not capable to convert it from the isoflavone precursors consumed in the die
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—