Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fysikální a strukturní vlastnosti caleosinu, proteinu pravděpodobně se účastnícího v mechanismu zrání lipidových tělísek.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015603" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015603 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physical and Structural Properties of Caleosin, A Protein Probably Involved in the Mechanisms of Lipid Bodies Maturation.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plants store energy as polysaccharides or lipids. Lipids are stored in intracellularoil particles called oil or lipid bodies, which can be found in all types of cells, but mainlyin seeds. Lipid bodies are made up of a core containing mainly neutral lipids. The coreis surrounded by a single monolayer of phospholipids embedded with structural proteins(oleosins). The function of oleosins is to maintain oil bodies in small stable droplets.Next to the oleosins the phospholipids monolayer contains also smallamount ofcaleosin. Caleosin structure is oleosin-like but on the other hand unique thanks to thepresence of calcium binding site.The mechanisms of lipid biosynthesis in plants is well known. However not somuch is known about the process of formation andmaturation of lipid bodies. Lipidbodies are believed to arise from specific microdomains of the endoplasmic reticulummembrane that contain the full complement of TAG-biosynthesis enzymes. The smallnascent lipid bodies undergo a series of

  • Název v anglickém jazyce

    Physical and Structural Properties of Caleosin, A Protein Probably Involved in the Mechanisms of Lipid Bodies Maturation.

  • Popis výsledku anglicky

    Plants store energy as polysaccharides or lipids. Lipids are stored in intracellularoil particles called oil or lipid bodies, which can be found in all types of cells, but mainlyin seeds. Lipid bodies are made up of a core containing mainly neutral lipids. The coreis surrounded by a single monolayer of phospholipids embedded with structural proteins(oleosins). The function of oleosins is to maintain oil bodies in small stable droplets.Next to the oleosins the phospholipids monolayer contains also smallamount ofcaleosin. Caleosin structure is oleosin-like but on the other hand unique thanks to thepresence of calcium binding site.The mechanisms of lipid biosynthesis in plants is well known. However not somuch is known about the process of formation andmaturation of lipid bodies. Lipidbodies are believed to arise from specific microdomains of the endoplasmic reticulummembrane that contain the full complement of TAG-biosynthesis enzymes. The smallnascent lipid bodies undergo a series of

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA204%2F02%2F0843" target="_blank" >GA204/02/0843: Komplexní studium chladového přizpůsobení enzymů na molekulární úrovni a jejich uplatnění v biotechnologických procesech</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů