Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Struktura a funkce proteinů lipidových tělísek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021063" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021063 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Structure and function of seed lipid body-associated proteins.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Many organisms among the different kingdoms store reserve lipids in discrete subcellular organelles called lipid bodies. In plants, lipid bodies can be found in seeds but also in fruits (olives, ...), and in leaves (plastoglobules). These organelles protect plant lipid reserves against oxidation and hydrolysis until seed germination and seedling establishment. They can be stabilized by specific structural proteins, namely the oleosins and caleosins, which act as natural emulsifiers. Considering the putative role of some of them in controlling the size of lipid bodies, these proteins may constitute important targets for seed improvement both in term of oil seed yield and optimization of technological processes for extraction of oil and storage proteins.We present here an overview of the data on the structure of these proteins, which are scarce, and sometimes contradictory and on their functional roles.

  • Název v anglickém jazyce

    Structure and function of seed lipid body-associated proteins.

  • Popis výsledku anglicky

    Many organisms among the different kingdoms store reserve lipids in discrete subcellular organelles called lipid bodies. In plants, lipid bodies can be found in seeds but also in fruits (olives, ...), and in leaves (plastoglobules). These organelles protect plant lipid reserves against oxidation and hydrolysis until seed germination and seedling establishment. They can be stabilized by specific structural proteins, namely the oleosins and caleosins, which act as natural emulsifiers. Considering the putative role of some of them in controlling the size of lipid bodies, these proteins may constitute important targets for seed improvement both in term of oil seed yield and optimization of technological processes for extraction of oil and storage proteins.We present here an overview of the data on the structure of these proteins, which are scarce, and sometimes contradictory and on their functional roles.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    COMPTES RENDUS BIOLOGIES

  • ISSN

    1631-0691

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    331

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    FR - Francouzská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000260734600005

  • EID výsledku v databázi Scopus