Vývoj metod ELISA pro detekci bakterií rodu Campylobacter a Yersinia v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015779 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj metod ELISA pro detekci bakterií rodu Campylobacter a Yersinia v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo vyvinuto kompetitivní enzymové imunostanovení pro detekci Campylobacter jejuni, C. coli, C. fetus subsp. fetus, C. hyointestinalis a Yersinia enterocolitica. Pro tyto účely byly připraveny králičí a slepičí imunoglobuliny. Pro každou metodu byly stanoveny optimální pracovní koncentrace imunoreagencií. Při aplikaci slepičích imunoglobulinů (donor 1) jako primární protilátky, dosáhly detekční limity hodnot 0,5 cfu ml-1 (C. jejuni), 0,5 105 cfu ml-1 (C. coli), 1,8 105 cfu ml-1 (C. fetus subsp. fetus),4,2 105 cfu ml-1 (C. hyointestinalis). Detekční limit ELISA pro detekci Yersinia enterocolitica činil 6,1 105 cfu ml-1 (donor 1), popř. 7,5 105 cfu ml-1 (donor 2). Připravené protilátky byly specifické. S vyjímkou imunoglobulinů proti C. jejuni měly jakkráličí, tak slepičí protilátky podobný profil křížových reakcí. Nejméně specifickou se ukázala protilátka proti C. hyointestinalis. Bylo testováno omezené množství vzorků přirozeně a uměle kontaminovaných potravin. Výsledky dosažené met
Název v anglickém jazyce
Development of ELISA method for detection of Campylobacter and Yersinia in foods
Popis výsledku anglicky
The competitive enzyme immunoassays of Campylobacter jejuni, C. coli, C. fetus subsp. fetus, C. hyointestinalis and Yersinia enterocolitica have been developed. The rabbit and hen immunoglobulins were prepared for these purposes. The optimal concentrations of immunoreactants were established for each assay. If the hen antibodies were applied, the detection limits reached 0.5 cfu ml-1 (C. jejuni), 0.5 105 cfu ml-1 (C. coli), 1.8 105 cfu ml-1 (C. fetus subsp. fetus), 4.2 105 cfu ml-1 (C. hyointestinalis)respectively. The detection limit of competitive ELISA of Yersinia enterocolitica was 6.1 105 cfu ml-1 (donor 1), or 7.5 105 cfu ml-1 (donor 2). As rabbit antibodies as hen ones show similar cross-reactivity profiles except immunoglobulins against C. jejuni. The poorest specificity was observed in the antibody against C. hyointestinalis. The limited amount of artificially contamined and non-contamined food samples were tested. Results obtained from competitive ELISA were compared with th
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů