Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aplikace imobilizovaných kvasinkových buněk pro pivovarské kvašení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015789" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015789 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aplikace imobilizovaných kvasinkových buněk pro pivovarské kvašení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výroba nealkoholického piva je založena na dvou odlišných principech. Prvním je omezení tvorby ethanolu a druhým je odstranění vzniklého alkoholu z běžného piva. Využití imobilizovaných kvasinek na pevném nosiči spadá do první kategorie. Využitím imobilizovaných kvasinek dosáhneme podstatného zkrácení doby fermentace. Nosičem pro imobilizaci jsou pluchy ječmene připravené úpravou mláta. Pro fermentaci byl zvolen gas lift reaktor. Měněnými parametry jsou teplota a zřeďovací rychlost. Sledovanými parametry pak jsou koncentrace sacharidů, ethanolu, volné biomasy a množství imobilizovaných buněk. Dále fyziologický stav jednotlivých buněk, redukce aldehydů pocházejících z mladiny a hladina diacetylu v hotovém nealkoholickém pivu.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of immobilized yeast cells in beer fermentation

  • Popis výsledku anglicky

    The production of alcohol-free beer is based on two different principles. One is based on limited ethanol formation, the other on removal of ethanol from beer. The application of immobilized yeast belong to the first group. By using immobilized biocatalyst the fermentation time can be shortened. The carrier applied for immobilization was a cellulose based material (barley husks) obtained from spent grains. The fermentation was carried out in gaslift reactor and the changed process parameters were teperature and dilution rate. The measured parameters were sugar, ethanol, free and immobilized biomass concentration. Further, reducion of wort aldehydes, diacetyl formation, and cell physiology were observed.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů