Aplikace imobilizovaných kvasinkových buněk pro pivovarské kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015789" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015789 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace imobilizovaných kvasinkových buněk pro pivovarské kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Výroba nealkoholického piva je založena na dvou odlišných principech. Prvním je omezení tvorby ethanolu a druhým je odstranění vzniklého alkoholu z běžného piva. Využití imobilizovaných kvasinek na pevném nosiči spadá do první kategorie. Využitím imobilizovaných kvasinek dosáhneme podstatného zkrácení doby fermentace. Nosičem pro imobilizaci jsou pluchy ječmene připravené úpravou mláta. Pro fermentaci byl zvolen gas lift reaktor. Měněnými parametry jsou teplota a zřeďovací rychlost. Sledovanými parametry pak jsou koncentrace sacharidů, ethanolu, volné biomasy a množství imobilizovaných buněk. Dále fyziologický stav jednotlivých buněk, redukce aldehydů pocházejících z mladiny a hladina diacetylu v hotovém nealkoholickém pivu.
Název v anglickém jazyce
Application of immobilized yeast cells in beer fermentation
Popis výsledku anglicky
The production of alcohol-free beer is based on two different principles. One is based on limited ethanol formation, the other on removal of ethanol from beer. The application of immobilized yeast belong to the first group. By using immobilized biocatalyst the fermentation time can be shortened. The carrier applied for immobilization was a cellulose based material (barley husks) obtained from spent grains. The fermentation was carried out in gaslift reactor and the changed process parameters were teperature and dilution rate. The measured parameters were sugar, ethanol, free and immobilized biomass concentration. Further, reducion of wort aldehydes, diacetyl formation, and cell physiology were observed.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů