Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimisation of lab-scale continuous alcohol-free beer production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022301" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022301 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Optimisation of lab-scale continuous alcohol-free beer production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In order to study the formation and conversion of the most important flavour compounds, the real wort used in alcohol-free beer fermentation was mimicked by a complex model medium containing glucose, yeast extract, and selected aldehydes. The fermentation experiments were carried out in a continuously operating gas-lift reactor with brewing yeast immobilised on spent grains (brewing by-product). During the continuous experiment, parameters such as oxygen supply, residence time (Rt), and temperature (T)were varied to find the optimal conditions for the alcohol-free beer production. The formation of ethanol, higher alcohols (HA), esters (ES), as well as the reduction of aldehydes and consumption of glucose were observed. The results suggest that the process parameters represent a powerful tool in controlling the degree of fermentation and flavour formation brought about by immobilised biocatalyst. Subsequently, the optimised process parameters were used to produce real alcohol-free beer

  • Název v anglickém jazyce

    Optimisation of lab-scale continuous alcohol-free beer production

  • Popis výsledku anglicky

    In order to study the formation and conversion of the most important flavour compounds, the real wort used in alcohol-free beer fermentation was mimicked by a complex model medium containing glucose, yeast extract, and selected aldehydes. The fermentation experiments were carried out in a continuously operating gas-lift reactor with brewing yeast immobilised on spent grains (brewing by-product). During the continuous experiment, parameters such as oxygen supply, residence time (Rt), and temperature (T)were varied to find the optimal conditions for the alcohol-free beer production. The formation of ethanol, higher alcohols (HA), esters (ES), as well as the reduction of aldehydes and consumption of glucose were observed. The results suggest that the process parameters represent a powerful tool in controlling the degree of fermentation and flavour formation brought about by immobilised biocatalyst. Subsequently, the optimised process parameters were used to produce real alcohol-free beer

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000270376700007

  • EID výsledku v databázi Scopus