Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimization of alcohol-free beer production by lager and cachaça yeast strains using response surface methodology

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43900795" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43900795 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jib.306" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jib.306</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jib.306" target="_blank" >10.1002/jib.306</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Optimization of alcohol-free beer production by lager and cachaça yeast strains using response surface methodology

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Alcohol-free beers (AFBs) are an attractive segment of the beer market both for the brewing industry and for consumers. While AFBs produced by arrested/limited fermentation often suffer froma lack of volatile compounds, beer flavour can be improved by yeast selection and optimization of fermentation conditions. The yeast selection strategy was demonstrated by comparing traditional lager yeast with selected cachaça yeast strains. Correspondingly, response surface methodology was used to enhance the formation of the flavour-active volatile compounds by optimization of the fermentation conditions (original wort extract, fermentation temperature, pitching rate). Statistical analysis of the experimental data revealed the relative significance of process variables and their interactions. The developed quadratic model describing the responses of total esters and higher alcohols to changes in process variables was used to predict the ideal fermentation conditions in terms of flavour formation. The predicted conditions were experimentally verified and alternative strategies of AFB production are suggested.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimization of alcohol-free beer production by lager and cachaça yeast strains using response surface methodology

  • Popis výsledku anglicky

    Alcohol-free beers (AFBs) are an attractive segment of the beer market both for the brewing industry and for consumers. While AFBs produced by arrested/limited fermentation often suffer froma lack of volatile compounds, beer flavour can be improved by yeast selection and optimization of fermentation conditions. The yeast selection strategy was demonstrated by comparing traditional lager yeast with selected cachaça yeast strains. Correspondingly, response surface methodology was used to enhance the formation of the flavour-active volatile compounds by optimization of the fermentation conditions (original wort extract, fermentation temperature, pitching rate). Statistical analysis of the experimental data revealed the relative significance of process variables and their interactions. The developed quadratic model describing the responses of total esters and higher alcohols to changes in process variables was used to predict the ideal fermentation conditions in terms of flavour formation. The predicted conditions were experimentally verified and alternative strategies of AFB production are suggested.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    122

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    69-75

  • Kód UT WoS článku

    000374565900010

  • EID výsledku v databázi Scopus