Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Production of alcohol-free beer with elevated amounts of flavouring compounds using lager yeast mutants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895122" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895122 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jib.72" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jib.72</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jib.72" target="_blank" >10.1002/jib.72</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Production of alcohol-free beer with elevated amounts of flavouring compounds using lager yeast mutants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Arrested or limited fermentation process is a widespread method used for production of alcohol-free beer (AFB). However, it usually leads to worty off-flavour and a lack of pleasant fruity flavour/aroma. The aim of this study was to isolate spontaneous mutants of Saccharomyces pastorianus strain 2 resistant to 5,5,5-trifluoro-DL-leucine, since the resistance is related to overproduction of flavour active isoamyl alcohol (IAAL) and isoamyl acetate (IAAC). The mutants were the subject of selection duringseries of screening tests aimed at selecting the best producer of target compounds (IAAL and IAAC). Subsequently, the overproduction stability of the selected mutant strain was verified in four consecutive fermentations of AFBs. A higher pitching rate and increased fermentation temperature did not result in an overall improvement in the production of the target compounds. Sensory analysis proved the flavouring effect of the spontaneous lager yeast mutant on the AFB produced by arrested f

  • Název v anglickém jazyce

    Production of alcohol-free beer with elevated amounts of flavouring compounds using lager yeast mutants

  • Popis výsledku anglicky

    Arrested or limited fermentation process is a widespread method used for production of alcohol-free beer (AFB). However, it usually leads to worty off-flavour and a lack of pleasant fruity flavour/aroma. The aim of this study was to isolate spontaneous mutants of Saccharomyces pastorianus strain 2 resistant to 5,5,5-trifluoro-DL-leucine, since the resistance is related to overproduction of flavour active isoamyl alcohol (IAAL) and isoamyl acetate (IAAC). The mutants were the subject of selection duringseries of screening tests aimed at selecting the best producer of target compounds (IAAL and IAAC). Subsequently, the overproduction stability of the selected mutant strain was verified in four consecutive fermentations of AFBs. A higher pitching rate and increased fermentation temperature did not result in an overall improvement in the production of the target compounds. Sensory analysis proved the flavouring effect of the spontaneous lager yeast mutant on the AFB produced by arrested f

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    119

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    149-155

  • Kód UT WoS článku

    000327665800010

  • EID výsledku v databázi Scopus