Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dlouhodobá antimikrobiální účinnost esterů sacharosy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015806" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015806 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dlouhodobá antimikrobiální účinnost esterů sacharosy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antimikrobiální účinky esterů sacharosy s mastnými kyselinami jsou již dlouho známy. Bylo však publikováno, že účinek těchto látek na některé mikroorganismy není trvalý a po jisté době dochází k obnovení jejich růstu. Tato práce se zabývá hledáním příčintohoto jevu. S využitím metod HPLC byla zjišťována časová závislost koncentrace antimikrobiálního agens v růstovém médiu při dlouhodobé kultivaci. Charakter závislosti je funkcí jak délky acylu, tak zejména parity počtu atomů uhlíku v acylu.

  • Název v anglickém jazyce

    Long-Term Antimicrobial Efficiency of Sucrose Esters

  • Popis výsledku anglicky

    Antimicrobial effect of sucrose esters with fatty acids is well known. However, it was found out that the effect of these compounds is not permanent and re-established growht takes place after certain period. This paper reports on the determination of this phenomenon cause. Using HPLC tools the time dependence of applied compounds concentrations was investigated (during long-term cultivation experiments). It was found out that the behaviour is a function of the acyl chain lenght as well as the acyl carbon number parity.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů