Dlouhodobá antimikrobiální účinnost esterů sacharosy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015806" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015806 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dlouhodobá antimikrobiální účinnost esterů sacharosy
Popis výsledku v původním jazyce
Antimikrobiální účinky esterů sacharosy s mastnými kyselinami jsou již dlouho známy. Bylo však publikováno, že účinek těchto látek na některé mikroorganismy není trvalý a po jisté době dochází k obnovení jejich růstu. Tato práce se zabývá hledáním příčintohoto jevu. S využitím metod HPLC byla zjišťována časová závislost koncentrace antimikrobiálního agens v růstovém médiu při dlouhodobé kultivaci. Charakter závislosti je funkcí jak délky acylu, tak zejména parity počtu atomů uhlíku v acylu.
Název v anglickém jazyce
Long-Term Antimicrobial Efficiency of Sucrose Esters
Popis výsledku anglicky
Antimicrobial effect of sucrose esters with fatty acids is well known. However, it was found out that the effect of these compounds is not permanent and re-established growht takes place after certain period. This paper reports on the determination of this phenomenon cause. Using HPLC tools the time dependence of applied compounds concentrations was investigated (during long-term cultivation experiments). It was found out that the behaviour is a function of the acyl chain lenght as well as the acyl carbon number parity.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů