Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové metody mikrobiologické kontroly v pivovarství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015848" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015848 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové metody mikrobiologické kontroly v pivovarství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Molekulární biologie se během posledních desítek let stala významným vědním oborem, který přispívá v mnoha průmyslových aplikací. Kontrolní metody založené na molekulární biologii dnes stále více nahrazují metody chemické. V medicíně a příbuzných oborechjsou často již dnes zcela běžné pro diagnostiku a detekci řady mikroorganismů a komponent. Ve sladařství a pivovarství nejsou tyto metody běžné a rutinní, ale s jejich postupnou finanční dostupností a v řadě případů nenahraditelností (rychlost a přesnost stanovení, stanovení GMO, stabilita kvasničných kmenů, odrůdová stálost ječmenů a chmele apod.) se dá očekávat jejich postupné zavádění do kontrolních a provozních laboratoří.Práce je zaměřena na základní principy a možnosti využití metod molekulární biologie a jejich testování v pivovarské mikrobiologické kontrole.

  • Název v anglickém jazyce

    New methods of microbiological monitoring in brewing

  • Popis výsledku anglicky

    Over the course of the last decades, molecular biology has become an important scientific field, which contributes in many industrial applications. Today, monitoring procedures based on molecular biology more and more replace chemical procedures. These new procedures are often normal for diagnostics and the detection of a number of microorganisms and components in medicine and other related fields today already. These methods are not a routine in malting and brewing, however, as they gradually get financially available and they are irreplaceable in some cases (method speed and accuracy, GMO assessment, yeast strain stability, barley and hops variety durability etc.) it can be expected that they will get implemented into monitoring and production laboratories.The study focuses on the main principles and options of utilizing the methods of molecular biology and their testing in a brewery microbiological monitoring.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů