Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimalizace procesu aerobní propagace pivovarských kvasinek s využitím fluorescenčních technik

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015856" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015856 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Optimalizace procesu aerobní propagace pivovarských kvasinek s využitím fluorescenčních technik

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zajištění nové generace násadních kvasnic v dobrém fyziologickém stavu je jedním ze základních technologických předpokladů moderních provozů. V prezentované práci jsou shrnuty modelové experimenty se třemi kmeny pivovarských kvasinek označených dle sbírky VÚPS jako kmen č. 2, 7 a 95. V průběhu pokusů byly porovnávány odlišnosti jednotlivých kmenů a jejich rekce na aerobní resp. anaerobní podmínky kultivace. Proces propagace byl modelován v 5 l batch bioreaktoru s řídící jednotkou od firmy Brown. Kultivační teplota byla 12 °C a jako živné medium bylo použito provozní mladiny s koncentrací extraktu 12 %. V průběhu experimentů byl sledován rozpuštěný kyslík, zkvašování sacharidů, přírůstek ethanolu a biomasy a pomocí fluorescenčního značení buněčný cyklus, strukturní bílkoviny a glykogen. Zkoumané kmeny se lišily ve všech sledovaných parametrech a také z hlediska zachování některých svých vlastností za aerobních resp. anaerobních podmínek.

  • Název v anglickém jazyce

    Process optimization of aerobic propagation of brewing yeast through the use of fluorescent techniques

  • Popis výsledku anglicky

    Yeast activity was monitored during pilot plant yeast propagation under aerobic and anaerobic conditions. The work was carried out with three widely used Czech lager yeast strains. Fluorescent intensity of DNA was analyzed by flow cytometry and signal was used as a marker for cell cycle determination. During experiments were monitored changes in significant properties of yeast (glycogen, proteins, and DNA) by fluorescent methods. It seemed that the impact of aerobic conditions on preservation of flocculation abilities depends on the genetic properties of each strain. Only one strain didn't show significant losses in flocculation abilities neither under aerobic nor strictly anaerobic conditions.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů