Optimalizace procesu aerobní propagace pivovarských kvasinek s využitím fluorescenčních technik
Popis výsledku
Zajištění nové generace násadních kvasnic v dobrém fyziologickém stavu je jedním ze základních technologických předpokladů moderních provozů. V prezentované práci jsou shrnuty modelové experimenty se třemi kmeny pivovarských kvasinek označených dle sbírky VÚPS jako kmen č. 2, 7 a 95. V průběhu pokusů byly porovnávány odlišnosti jednotlivých kmenů a jejich rekce na aerobní resp. anaerobní podmínky kultivace. Proces propagace byl modelován v 5 l batch bioreaktoru s řídící jednotkou od firmy Brown. Kultivační teplota byla 12 °C a jako živné medium bylo použito provozní mladiny s koncentrací extraktu 12 %. V průběhu experimentů byl sledován rozpuštěný kyslík, zkvašování sacharidů, přírůstek ethanolu a biomasy a pomocí fluorescenčního značení buněčný cyklus, strukturní bílkoviny a glykogen. Zkoumané kmeny se lišily ve všech sledovaných parametrech a také z hlediska zachování některých svých vlastností za aerobních resp. anaerobních podmínek.
Klíčová slova
Aeracebuněčný cyklusprůtoková cytometriefluorescenční metodyfyziologie kvasinekpropagace kvasnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace procesu aerobní propagace pivovarských kvasinek s využitím fluorescenčních technik
Popis výsledku v původním jazyce
Zajištění nové generace násadních kvasnic v dobrém fyziologickém stavu je jedním ze základních technologických předpokladů moderních provozů. V prezentované práci jsou shrnuty modelové experimenty se třemi kmeny pivovarských kvasinek označených dle sbírky VÚPS jako kmen č. 2, 7 a 95. V průběhu pokusů byly porovnávány odlišnosti jednotlivých kmenů a jejich rekce na aerobní resp. anaerobní podmínky kultivace. Proces propagace byl modelován v 5 l batch bioreaktoru s řídící jednotkou od firmy Brown. Kultivační teplota byla 12 °C a jako živné medium bylo použito provozní mladiny s koncentrací extraktu 12 %. V průběhu experimentů byl sledován rozpuštěný kyslík, zkvašování sacharidů, přírůstek ethanolu a biomasy a pomocí fluorescenčního značení buněčný cyklus, strukturní bílkoviny a glykogen. Zkoumané kmeny se lišily ve všech sledovaných parametrech a také z hlediska zachování některých svých vlastností za aerobních resp. anaerobních podmínek.
Název v anglickém jazyce
Process optimization of aerobic propagation of brewing yeast through the use of fluorescent techniques
Popis výsledku anglicky
Yeast activity was monitored during pilot plant yeast propagation under aerobic and anaerobic conditions. The work was carried out with three widely used Czech lager yeast strains. Fluorescent intensity of DNA was analyzed by flow cytometry and signal was used as a marker for cell cycle determination. During experiments were monitored changes in significant properties of yeast (glycogen, proteins, and DNA) by fluorescent methods. It seemed that the impact of aerobic conditions on preservation of flocculation abilities depends on the genetic properties of each strain. Only one strain didn't show significant losses in flocculation abilities neither under aerobic nor strictly anaerobic conditions.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Základní informace
Druh výsledku
O - Ostatní výsledky
CEP
EI - Biotechnologie a bionika
Rok uplatnění
2005