Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv umírněného pití piva na antioxodační kapacitu krevní plasmy.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015921" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015921 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv umírněného pití piva na antioxodační kapacitu krevní plasmy.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pivo je velmi oblíbený nápoj. Ve světě se ho ročně vypije více než 123 miliard litrů. Roční produkce piva v České Republice byla téměř 19 mil. hl. Průměrná spotřeba piva v Evropské Unii byla 80 litrů na osobu a rok, a tradičně největší spotřeba piva je vČeské Republice (162 litrů na osobu a rok). Pivo je tak pro Čechy významným zdrojem antioxidantů. Antioxidanty, v pivu přítomné polyfenolové látky, mají široké spektrum zdraví prospěšných účinků, regulují krevní tlak a hladinu glukosy v krvi a údajně mají i antikarcinogenní a antimikrobiální účinky. Cílem této studie bylo zjistit, jestli se po konzumaci piva zvyšuje hladina antioxidantů v krvi. Studie probíhala na 12 dobrovolnících z řad studentů (6 mužů a 6 žen), kteří pili pivo typu "světlý ležák", nealkoholické pivo a srovnávací nápoj. Odběry vzorků krve byly před napitím, 30 minut, 1 h, 2 h, 3h a 4 h po napití. Poté byla krev odstředěna a krevní plasma byla použita na stanovení parametrů oxidačního stresu a celkové antioxidační kap

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of moderate beer consumption on the anti-oxidative properties of blood plasma

  • Popis výsledku anglicky

    Beer is a very popular beverage. Every year more than 123 billion litres of it are consumed in the world. Annual beer production of the Czech Republic was almost 19 million hl. The average beer consumption in the European Union was 80 litres/person and year and traditionally, the Czech Republic has the highest beer consumption (162 litres/person and year). Therefore, beer is an important source of antioxidants for Czechs. Antioxidants, polyphenol substances present in beer, have a wide spectrum of health-benefiting effects. They regulate blood pressure and glucose levels in the blood and reportedly, they even have anticarcinogenic and antimicrobial effects. The aim of this study was to find whether the levels of antioxidants in blood rise after the consumption of beer. The experiment was carried out on 12 student volunteers (6 males and 6 females), who drank the "premium lager" type of beer, non-alcoholic beer and comparative beverage. Their blood was sampled before drinking, 30 minute

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů