Vliv pH na antimikrobiální aktivitu mastných kyselin a jejich derivátů s polyoly
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015947" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015947 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pH na antimikrobiální aktivitu mastných kyselin a jejich derivátů s polyoly
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován antimikrobiální účinek mastných kyselin v řadě dekanová až tetradekanová kyselina, včetně lichých homologů, a jejich derivátů s polyoly (glycerol, glukosa a sacharosa) vůči Bacillus cereus, Lactobacillus rhamnosus a Fusarium culmorum. Byl prokázán vliv klesající hodnoty pH na vzrůstající aktivitu těchto látek.
Název v anglickém jazyce
The influence of pH on antimicrobial aktivity of fatty acids and their derivates with polyols
Popis výsledku anglicky
The antimicrobilal properties of fatty acids with chain lenght varied from 10 to 14 carbon atoms, including odd homologes and their derivatives with polyols were tested. Bacillus cereus, Lactobacillus rhamnosus and Fusarium culmorum were used as a indicator strain. The dependence of pH on antimicrobial activity of fatty acids and their derivatives was evident. The lower pH the higher antimicrobial activity.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0374" target="_blank" >GA525/03/0374: Antimikrobiální vlastnosti esterů mastných kyselin s polyoly</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů