Klaer-As - přípravek omezující zápach odpadních vod cukrovaru v pokampaňovém období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016057" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Klaer-As - přípravek omezující zápach odpadních vod cukrovaru v pokampaňovém období
Popis výsledku v původním jazyce
Přípravek Klaer-As obsahuje algináty, vyrobené ze speciálních mořských řas, součástí těchto alginátů jsou látky podporující růst - cytokininy a auxiny. Byl ověřován vliv přípravku na činnost mikroorganismů kalu v laboratorních a plnoprovozních podmínkáchv cukrovaru sledováním odbourání organického znečištění odpadní vody - analýza kyseliny propionové, máselné a octové, čirosti vody, snížení CHSK a vjem zápachu. Přípravek se zdá perspektivní pro vodní hospodářství cukrovaru, které má jinak problémy s pachovými emisemi do okolí.
Název v anglickém jazyce
Klaer-As - the preparative for reducing odour from waste water of sugar factories after sugar campaign
Popis výsledku anglicky
The preparative Klaer-As incorporates alginates produced from special sea-grass, part of them are grow stimulators - cytokinins a auxins. The influence to micro-organisms activity was tested in laboratory and in full-scale conditions in a sugar factory by observing of decomposition of organic pollution of waste water: analyses of propionic, butter and acetic acids; water clarity, decreasing of COD and odour perception. The preparative seems to be perspective for water treatment of sugar factories whichhas otherwise problems with odour emissions to environment
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
121
Číslo periodika v rámci svazku
9/10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
294-296
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—