Studium pektinových oligomerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016181" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016181 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Study of pectin olygomers
Popis výsledku v původním jazyce
Pectins are complex polysaccharides found in the cell walls of higher plants. They are commonly used in the food industry as gelling agents, thickeners, texturizers, emulsifiers and stabilizers, in the pharmaceutical industry because pectins reduce bloodcholesterol, prolong gastric emptying half-time and promote sustained release of medicine, and in other industrial applications. Although pectin is utilized in so many areas, its applicability can be even widen by fragmentation and derivatisation. Hydrolysis of pectin and pectin derivatives (some are totally insoluble) enhance solubility in water. Pectin is a soluble fibre and it is not absorbable in small gut. However, pectin hydrolysis yields smaller molecular weight molecules, which are more absorbable. Pectic oligosaccharides can consequently compete with natural ligands of galectins and inhibit the metastatic process.This project deals with the preparation, characterisation and modification of pectin fragments. Oligosaccharide fra
Název v anglickém jazyce
Study of pectin olygomers
Popis výsledku anglicky
Pectins are complex polysaccharides found in the cell walls of higher plants. They are commonly used in the food industry as gelling agents, thickeners, texturizers, emulsifiers and stabilizers, in the pharmaceutical industry because pectins reduce bloodcholesterol, prolong gastric emptying half-time and promote sustained release of medicine, and in other industrial applications. Although pectin is utilized in so many areas, its applicability can be even widen by fragmentation and derivatisation. Hydrolysis of pectin and pectin derivatives (some are totally insoluble) enhance solubility in water. Pectin is a soluble fibre and it is not absorbable in small gut. However, pectin hydrolysis yields smaller molecular weight molecules, which are more absorbable. Pectic oligosaccharides can consequently compete with natural ligands of galectins and inhibit the metastatic process.This project deals with the preparation, characterisation and modification of pectin fragments. Oligosaccharide fra
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CUKRBLIK 2005: Current Chemistry and Biochemistry of Saccharides, Book of Abstracts
ISBN
80-7080-560-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
31
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
31. 3. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—