Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium pektinových oligomerů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016181" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016181 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Study of pectin olygomers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pectins are complex polysaccharides found in the cell walls of higher plants. They are commonly used in the food industry as gelling agents, thickeners, texturizers, emulsifiers and stabilizers, in the pharmaceutical industry because pectins reduce bloodcholesterol, prolong gastric emptying half-time and promote sustained release of medicine, and in other industrial applications. Although pectin is utilized in so many areas, its applicability can be even widen by fragmentation and derivatisation. Hydrolysis of pectin and pectin derivatives (some are totally insoluble) enhance solubility in water. Pectin is a soluble fibre and it is not absorbable in small gut. However, pectin hydrolysis yields smaller molecular weight molecules, which are more absorbable. Pectic oligosaccharides can consequently compete with natural ligands of galectins and inhibit the metastatic process.This project deals with the preparation, characterisation and modification of pectin fragments. Oligosaccharide fra

  • Název v anglickém jazyce

    Study of pectin olygomers

  • Popis výsledku anglicky

    Pectins are complex polysaccharides found in the cell walls of higher plants. They are commonly used in the food industry as gelling agents, thickeners, texturizers, emulsifiers and stabilizers, in the pharmaceutical industry because pectins reduce bloodcholesterol, prolong gastric emptying half-time and promote sustained release of medicine, and in other industrial applications. Although pectin is utilized in so many areas, its applicability can be even widen by fragmentation and derivatisation. Hydrolysis of pectin and pectin derivatives (some are totally insoluble) enhance solubility in water. Pectin is a soluble fibre and it is not absorbable in small gut. However, pectin hydrolysis yields smaller molecular weight molecules, which are more absorbable. Pectic oligosaccharides can consequently compete with natural ligands of galectins and inhibit the metastatic process.This project deals with the preparation, characterisation and modification of pectin fragments. Oligosaccharide fra

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CUKRBLIK 2005: Current Chemistry and Biochemistry of Saccharides, Book of Abstracts

  • ISBN

    80-7080-560-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    31

  • Název nakladatele

    Česká chemická společnost

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    31. 3. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku