Amidated pectin derivatives with n-propyl-, 3-aminopropyl-, 3-propanol- or 7-aminoheptyl-substituents
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022202" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022202 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Amidated pectin derivatives with n-propyl-, 3-aminopropyl-, 3-propanol- or 7-aminoheptyl-substituents
Popis výsledku v původním jazyce
Highly methylated (HM) pectin (DM = 90%) was amidated with four amines under anhydrous conditions. The goal was to prepare modified pectins that could be useful components of composites with new properties. The yields and degree of amidation (DA) of theproducts were, respectively, 67-92% and 67.3-72.0%. Maximal values were obtained for pectin propylamide (1) and minimal for pectin 7-aminoheptylamide (4). While products I and pectin 3-propanolamide (2) showed 95 g/100 g solubility in water, pectin 3-aminopropylamide (3) was 46 g/100 g and 4 only 3 g/100 g water-soluble. The TG/DTA data indicate that the thermal properties were not dramatically altered under inert environment and improved as far as thermooxidation resistance. From the overall prospective product 3 seems to be the most valuable component for further composite preparation.
Název v anglickém jazyce
Amidated pectin derivatives with n-propyl-, 3-aminopropyl-, 3-propanol- or 7-aminoheptyl-substituents
Popis výsledku anglicky
Highly methylated (HM) pectin (DM = 90%) was amidated with four amines under anhydrous conditions. The goal was to prepare modified pectins that could be useful components of composites with new properties. The yields and degree of amidation (DA) of theproducts were, respectively, 67-92% and 67.3-72.0%. Maximal values were obtained for pectin propylamide (1) and minimal for pectin 7-aminoheptylamide (4). While products I and pectin 3-propanolamide (2) showed 95 g/100 g solubility in water, pectin 3-aminopropylamide (3) was 46 g/100 g and 4 only 3 g/100 g water-soluble. The TG/DTA data indicate that the thermal properties were not dramatically altered under inert environment and improved as far as thermooxidation resistance. From the overall prospective product 3 seems to be the most valuable component for further composite preparation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Polymers
ISSN
0144-8617
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—