Comparative effect of amidated pectin and psyllium on cholesterol homeostasis in rats
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001168" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001168 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/10:00342032
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparative effect of amidated pectin and psyllium on cholesterol homeostasis in rats
Popis výsledku v původním jazyce
The effects of amidated pectin and psyllium were compared in rats fed diets supplemented with palm fat and cholesterol at 50 and 10 g/kg, respectively. Amidated pectin and psyllium significantly decreased serum cholesterol from 3.41 ?mol/ml to 1.68 and 2.04 ?mol/ml, respectively, and hepatic cholesterol from 31.9 ?mol/g to 7.2 and 9.0 ?mol/g, respectively. Faecal cholesterol content was significantly increased in rats that were fed amidated pectin, and non-significantly increased in rats that were fed psyllium. In conclusion, amidated pectin, a novel sequestrant of sterols, demonstrated a similar effect on rat serum and hepatic cholesterol concentration to psyllium, which is a well-established hypocholesterolaemic agent.
Název v anglickém jazyce
Comparative effect of amidated pectin and psyllium on cholesterol homeostasis in rats
Popis výsledku anglicky
The effects of amidated pectin and psyllium were compared in rats fed diets supplemented with palm fat and cholesterol at 50 and 10 g/kg, respectively. Amidated pectin and psyllium significantly decreased serum cholesterol from 3.41 ?mol/ml to 1.68 and 2.04 ?mol/ml, respectively, and hepatic cholesterol from 31.9 ?mol/g to 7.2 and 9.0 ?mol/g, respectively. Faecal cholesterol content was significantly increased in rats that were fed amidated pectin, and non-significantly increased in rats that were fed psyllium. In conclusion, amidated pectin, a novel sequestrant of sterols, demonstrated a similar effect on rat serum and hepatic cholesterol concentration to psyllium, which is a well-established hypocholesterolaemic agent.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Central European Journal of Biology
ISSN
1895-104X
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000276483800002
EID výsledku v databázi Scopus
—