Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pektinu a amidovaného pektinu na homeostázi cholesterolu a metabolismus slepého střeva u potkanů krmených dietou s vysokým obsahem cholesterolu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000472" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000472 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985904:_____/07:00089238 RIV/60461373:22330/07:00018355

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Pectin and Amidated Pectin on Cholesterol Homeostasis and Cecal Metabolism in Rats Fed a High-Cholesterol Diet

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of pectin and its hydrophobic derivatives on homeostasis of cholesterol and cecal metabolism in rats was investigated. Rats were fed a diet with fat and cholesterol. Experimental rats were fed diet containing pectin or pectinamide. Pectinamideof 30% of amidation increased serum HDL cholesterol and pectinamide of 53% of amidation decreased total serum cholesterol. Amidated pectins decreased hepatic concentrations of cholesterol and fat. The highest cecal concentrations of short-chain fatty acids (SCFA) were in rats fed a pectin diet. In other groups, cecal SCFA was lower. Both pectinamides increased fecal cholesterol concentration. Hepatic tissue of control and pectin-fed rats was infiltrated with lipids. Thus, hydrophobic amidated pectins altered cholesterol homeostasis in rats and might be considered as effective hypocholesterolemic agents.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Pectin and Amidated Pectin on Cholesterol Homeostasis and Cecal Metabolism in Rats Fed a High-Cholesterol Diet

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of pectin and its hydrophobic derivatives on homeostasis of cholesterol and cecal metabolism in rats was investigated. Rats were fed a diet with fat and cholesterol. Experimental rats were fed diet containing pectin or pectinamide. Pectinamideof 30% of amidation increased serum HDL cholesterol and pectinamide of 53% of amidation decreased total serum cholesterol. Amidated pectins decreased hepatic concentrations of cholesterol and fat. The highest cecal concentrations of short-chain fatty acids (SCFA) were in rats fed a pectin diet. In other groups, cecal SCFA was lower. Both pectinamides increased fecal cholesterol concentration. Hepatic tissue of control and pectin-fed rats was infiltrated with lipids. Thus, hydrophobic amidated pectins altered cholesterol homeostasis in rats and might be considered as effective hypocholesterolemic agents.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Physiological Research

  • ISSN

    0862-8408

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    433-442

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus