Vliv pektinu a amidovaného pektinu na homeostázi cholesterolu a metabolismus slepého střeva u potkanů krmených dietou s vysokým obsahem cholesterolu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000472" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000472 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/07:00089238 RIV/60461373:22330/07:00018355
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of Pectin and Amidated Pectin on Cholesterol Homeostasis and Cecal Metabolism in Rats Fed a High-Cholesterol Diet
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of pectin and its hydrophobic derivatives on homeostasis of cholesterol and cecal metabolism in rats was investigated. Rats were fed a diet with fat and cholesterol. Experimental rats were fed diet containing pectin or pectinamide. Pectinamideof 30% of amidation increased serum HDL cholesterol and pectinamide of 53% of amidation decreased total serum cholesterol. Amidated pectins decreased hepatic concentrations of cholesterol and fat. The highest cecal concentrations of short-chain fatty acids (SCFA) were in rats fed a pectin diet. In other groups, cecal SCFA was lower. Both pectinamides increased fecal cholesterol concentration. Hepatic tissue of control and pectin-fed rats was infiltrated with lipids. Thus, hydrophobic amidated pectins altered cholesterol homeostasis in rats and might be considered as effective hypocholesterolemic agents.
Název v anglickém jazyce
Effect of Pectin and Amidated Pectin on Cholesterol Homeostasis and Cecal Metabolism in Rats Fed a High-Cholesterol Diet
Popis výsledku anglicky
The effect of pectin and its hydrophobic derivatives on homeostasis of cholesterol and cecal metabolism in rats was investigated. Rats were fed a diet with fat and cholesterol. Experimental rats were fed diet containing pectin or pectinamide. Pectinamideof 30% of amidation increased serum HDL cholesterol and pectinamide of 53% of amidation decreased total serum cholesterol. Amidated pectins decreased hepatic concentrations of cholesterol and fat. The highest cecal concentrations of short-chain fatty acids (SCFA) were in rats fed a pectin diet. In other groups, cecal SCFA was lower. Both pectinamides increased fecal cholesterol concentration. Hepatic tissue of control and pectin-fed rats was infiltrated with lipids. Thus, hydrophobic amidated pectins altered cholesterol homeostasis in rats and might be considered as effective hypocholesterolemic agents.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Physiological Research
ISSN
0862-8408
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
433-442
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—