Effect of Amidated Alginate on Cholesterol in Serum, Liver and Faeces of Rats Fed Fat and Cholesterol-Containing Diet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000214" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000214 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16212.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16212.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of Amidated Alginate on Cholesterol in Serum, Liver and Faeces of Rats Fed Fat and Cholesterol-Containing Diet
Popis výsledku v původním jazyce
Female rats were fed a control diet and two experimental diets supplemented with cholesterol (10 g/kg) and alginate or amidated alginate (0 and 40 g/kg). All diets contained palm fat. Amidated alginate significantly decreased serum total and LDL cholesterol, hepatic cholesterol and lipids in the liver tissue. Amidated alginate increased faecal concentration of fat. In the rats fed alginate, these parameters were not significantly influenced (except hepatic cholesterol). The reduction of cholesterolemia in treated rats was probably based on the removal of fat from the intestine,rather than on interruption of cholesterol circulation.
Název v anglickém jazyce
Effect of Amidated Alginate on Cholesterol in Serum, Liver and Faeces of Rats Fed Fat and Cholesterol-Containing Diet
Popis výsledku anglicky
Female rats were fed a control diet and two experimental diets supplemented with cholesterol (10 g/kg) and alginate or amidated alginate (0 and 40 g/kg). All diets contained palm fat. Amidated alginate significantly decreased serum total and LDL cholesterol, hepatic cholesterol and lipids in the liver tissue. Amidated alginate increased faecal concentration of fat. In the rats fed alginate, these parameters were not significantly influenced (except hepatic cholesterol). The reduction of cholesterolemia in treated rats was probably based on the removal of fat from the intestine,rather than on interruption of cholesterol circulation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience
ISBN
978-80-86238-59-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
201-203
Název nakladatele
Czech Chemical Society, Novotneho Lavka 5
Místo vydání
Prague
Místo konání akce
Prague
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000388249900048