Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016331" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016331 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/05:00027747 RIV/00027014:_____/05:#0000704
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku
Popis výsledku v původním jazyce
Amidated pectins were tested in cultures of the colonic contents of pigs. Cultures were incubated under CO2 at 39°C for 24 h, then production of volatile fatty acids (VFA), gas and ammonia were measured. Citrus pectin used for syntheses of amidated derivatives served as a control. Production of VFA and gas were significantly lower in cultures with amidated pectin than in control cultures. Production of VFA and gas correlated negatively and that of ammonia positively with the degree of amidation. The length of the carbon chain of the alkyl substitutiens had no effect on fermentability of modified pectins. Amidation of pectin reduced counts of colonic bacteria able to grow on pectin by one order. Gramnegative rods were the most numerous pectinolytic isolates.
Název v anglickém jazyce
Amidated pectins were tested in cultures of the colonic contents of pigs
Popis výsledku anglicky
Amidated pectins were tested in cultures of the colonic contents of pigs. Cultures were incubated under CO2 at 39°C for 24 h, then production of volatile fatty acids (VFA), gas and ammonia were measured. Citrus pectin used for syntheses of amidated derivatives served as a control. Production of VFA and gas were significantly lower in cultures with amidated pectin than in control cultures. Production of VFA and gas correlated negatively and that of ammonia positively with the degree of amidation. The length of the carbon chain of the alkyl substitutiens had no effect on fermentability of modified pectins. Amidation of pectin reduced counts of colonic bacteria able to grow on pectin by one order. Gramnegative rods were the most numerous pectinolytic isolates.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
99
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
591-593
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—