Preparace a in vitro fermentace N-alkylamidovaných pektinů pomoci kultur střevné mikroflory prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013004" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013004 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation and in vitro fermentation of N-alkylamidated pectins by pig colonic microflora cultures
Popis výsledku v původním jazyce
N-Alkylamides of highly methylated (HM) lime peel pectin (type XSS, Danisco) were prepared using heterogeneous amino-de-alkoxylation (aminolysis) with five chosen n-alkylamines (n-butylamine, n-hexylamine, n-octylamine, n-dodecylamine and n-octadecylamine). The experiment was carried out in N,N-dimethylformamide at 50°C for 3-7 days. The diffusion reflection FT-IR spectra of the products indicate the presence of alkylamide substituents bound to pectin. The degrees of amidation (DA) of the derivatives were calculated based on Kjeldahl nitrogen. N-Alkylpectinamides of low (DA = 5-10 %) and high (DA = 15-40 %) substitution degrees were used in the in vitro experiments on digestion by pig colonic microflora cultures. Production of volatile fatty acids as well as fermentation gas was determined in these cultures. Highly methylated lime peel pectin that was used for syntheses of amidated derivatives served as control. It was found that the fermentation rate of low substituted derivatives was
Název v anglickém jazyce
Preparation and in vitro fermentation of N-alkylamidated pectins by pig colonic microflora cultures
Popis výsledku anglicky
N-Alkylamides of highly methylated (HM) lime peel pectin (type XSS, Danisco) were prepared using heterogeneous amino-de-alkoxylation (aminolysis) with five chosen n-alkylamines (n-butylamine, n-hexylamine, n-octylamine, n-dodecylamine and n-octadecylamine). The experiment was carried out in N,N-dimethylformamide at 50°C for 3-7 days. The diffusion reflection FT-IR spectra of the products indicate the presence of alkylamide substituents bound to pectin. The degrees of amidation (DA) of the derivatives were calculated based on Kjeldahl nitrogen. N-Alkylpectinamides of low (DA = 5-10 %) and high (DA = 15-40 %) substitution degrees were used in the in vitro experiments on digestion by pig colonic microflora cultures. Production of volatile fatty acids as well as fermentation gas was determined in these cultures. Highly methylated lime peel pectin that was used for syntheses of amidated derivatives served as control. It was found that the fermentation rate of low substituted derivatives was
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CUKRBLIK 2004
ISBN
80-7080-536-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
33
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—