Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preparace a in vitro fermentace N-alkylamidovaných pektinů pomoci kultur střevné mikroflory prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013004" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013004 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation and in vitro fermentation of N-alkylamidated pectins by pig colonic microflora cultures

  • Popis výsledku v původním jazyce

    N-Alkylamides of highly methylated (HM) lime peel pectin (type XSS, Danisco) were prepared using heterogeneous amino-de-alkoxylation (aminolysis) with five chosen n-alkylamines (n-butylamine, n-hexylamine, n-octylamine, n-dodecylamine and n-octadecylamine). The experiment was carried out in N,N-dimethylformamide at 50°C for 3-7 days. The diffusion reflection FT-IR spectra of the products indicate the presence of alkylamide substituents bound to pectin. The degrees of amidation (DA) of the derivatives were calculated based on Kjeldahl nitrogen. N-Alkylpectinamides of low (DA = 5-10 %) and high (DA = 15-40 %) substitution degrees were used in the in vitro experiments on digestion by pig colonic microflora cultures. Production of volatile fatty acids as well as fermentation gas was determined in these cultures. Highly methylated lime peel pectin that was used for syntheses of amidated derivatives served as control. It was found that the fermentation rate of low substituted derivatives was

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation and in vitro fermentation of N-alkylamidated pectins by pig colonic microflora cultures

  • Popis výsledku anglicky

    N-Alkylamides of highly methylated (HM) lime peel pectin (type XSS, Danisco) were prepared using heterogeneous amino-de-alkoxylation (aminolysis) with five chosen n-alkylamines (n-butylamine, n-hexylamine, n-octylamine, n-dodecylamine and n-octadecylamine). The experiment was carried out in N,N-dimethylformamide at 50°C for 3-7 days. The diffusion reflection FT-IR spectra of the products indicate the presence of alkylamide substituents bound to pectin. The degrees of amidation (DA) of the derivatives were calculated based on Kjeldahl nitrogen. N-Alkylpectinamides of low (DA = 5-10 %) and high (DA = 15-40 %) substitution degrees were used in the in vitro experiments on digestion by pig colonic microflora cultures. Production of volatile fatty acids as well as fermentation gas was determined in these cultures. Highly methylated lime peel pectin that was used for syntheses of amidated derivatives served as control. It was found that the fermentation rate of low substituted derivatives was

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CUKRBLIK 2004

  • ISBN

    80-7080-536-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    33

  • Název nakladatele

    Česká chemická společnost

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku