Vliv galaktooligosacharidů na růst bakterií mléčného kvašení.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016203" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016203 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv galaktooligosacharidů na růst bakterií mléčného kvašení.
Popis výsledku v původním jazyce
Byla studována stabilita galaktooligosacharidů (GOS) během kultivace zákysových kultur v podmáslí impedanční metodou. Lag fáze byla ve většině případů delší ve srovnání s kontrolou. Koncentrace GOS po kultivaci představuje 90 až 37 % počátečního obsahu GOS. Značná variabilita ve využívání GOS byla zjištěna zejména u jogurtových kultur. GOS neovlivnily stabilitu bifidobakterií během skladování výrobku, lze však předpokládat, že GOS budou využity jako, prebiotikum.
Název v anglickém jazyce
The influence of galactooligosaccharides on the growth of lactic acid bacteria.
Popis výsledku anglicky
The stability of galactooligosaccharides (GOS) during cultivation of different dairy starter cultures in buttermilk was studied. Saccharides were estimated by HPLC with ELSD, the growth of bacteria was monitored by impedance method. The lag phase in presence of GOS was in most cases longer than control. The concentration of GOS after cultivation represents from 90 to 37 % of initial GOS content. High variability in GOS utilization was found especially for yoghurt starters. The stability of bifidobacteria during storage was not influenced by presence of GOS. As the GOS partly remain in product after cultivation and storage, we can presume that they can serve as prebiotics.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2005. Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2005
ISBN
80-86238-48-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
93-96
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
20. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—