Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv galaktooligosacharidů na růst bakterií mléčného kvašení.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016203" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016203 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv galaktooligosacharidů na růst bakterií mléčného kvašení.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla studována stabilita galaktooligosacharidů (GOS) během kultivace zákysových kultur v podmáslí impedanční metodou. Lag fáze byla ve většině případů delší ve srovnání s kontrolou. Koncentrace GOS po kultivaci představuje 90 až 37 % počátečního obsahu GOS. Značná variabilita ve využívání GOS byla zjištěna zejména u jogurtových kultur. GOS neovlivnily stabilitu bifidobakterií během skladování výrobku, lze však předpokládat, že GOS budou využity jako, prebiotikum.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of galactooligosaccharides on the growth of lactic acid bacteria.

  • Popis výsledku anglicky

    The stability of galactooligosaccharides (GOS) during cultivation of different dairy starter cultures in buttermilk was studied. Saccharides were estimated by HPLC with ELSD, the growth of bacteria was monitored by impedance method. The lag phase in presence of GOS was in most cases longer than control. The concentration of GOS after cultivation represents from 90 to 37 % of initial GOS content. High variability in GOS utilization was found especially for yoghurt starters. The stability of bifidobacteria during storage was not influenced by presence of GOS. As the GOS partly remain in product after cultivation and storage, we can presume that they can serve as prebiotics.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2005. Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2005

  • ISBN

    80-86238-48-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    93-96

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    20. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku