Extrakce 4(5)-methylimidazolu (4Mel) and 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4-tetrahydroxybutyl)-imidazolu (THI) tuhou fází z potravin a nápojů a následná analýza tandemem HPLC/ESI
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017736" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017736 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/68081707:_____/06:00345207
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Solid-phase extraction of 4(5)-methylimidazole (4Mel) and 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4-tetrahydroxybutyl)-imidazole(THI) from foods and beverages with subsequent liquid chromatographic-electrospray mass spectrometric quantification
Popis výsledku v původním jazyce
Solid-phase extraction using SCX Disc cartridges was used for isolation of the analytes from liquid samples. The lower LOQ was 0.1 ng/mL for 4MeI and 0.2 ng/ mL for THI. The linearity of the calibration curves was satisfactory as indicated by correlationcoefficients 0.999. The CV for the intra- and inter-day precision was 5% (n = 6); the accuracy was in the range 98-103 %. The recovery was 97 and 98% for THI and 4MeI, respectively. The method was used to determine THI and 4MeI in beverages, coffee, caramel colours and other samples.
Název v anglickém jazyce
Solid-phase extraction of 4(5)-methylimidazole (4Mel) and 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4-tetrahydroxybutyl)-imidazole(THI) from foods and beverages with subsequent liquid chromatographic-electrospray mass spectrometric quantification
Popis výsledku anglicky
Solid-phase extraction using SCX Disc cartridges was used for isolation of the analytes from liquid samples. The lower LOQ was 0.1 ng/mL for 4MeI and 0.2 ng/ mL for THI. The linearity of the calibration curves was satisfactory as indicated by correlationcoefficients 0.999. The CV for the intra- and inter-day precision was 5% (n = 6); the accuracy was in the range 98-103 %. The recovery was 97 and 98% for THI and 4MeI, respectively. The method was used to determine THI and 4MeI in beverages, coffee, caramel colours and other samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
J. Sep. Sci.
ISSN
1615-9306
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
378-384
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—