Vliv teploty na antioxidační aktivitu tokoferolů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017802" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017802 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of temperature on the antioxidant activity of tocopherols
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of temperature on the antioxidant activity of α- and δ-tocopherol (at 100 mg/kg level) was studied in pork lard, using the Oxipres apparatus, in the temperature range from 80 to 150 ºC. The antioxidant activity of δ-tocopherol decreased with increasing working temperature in the whole temperature range studied. The activity of α -tocopherol was practically constant in the temperature range from 80 to 110 ºC and decreased with increasing temperature at temperatures higher than 110 ºC. Both tocopherols were ineffective at 150 ºC (p < 0.05). Due to different temperature effects on the antioxidant activities of α- and δ-tocopherol, the δ-tocopherol activity was approximately two times higherthan the α-tocopherol activity at 80 ºC, but their activities were the same (p < 0.05) at 130 ºC.
Název v anglickém jazyce
The effect of temperature on the antioxidant activity of tocopherols
Popis výsledku anglicky
The effect of temperature on the antioxidant activity of α- and δ-tocopherol (at 100 mg/kg level) was studied in pork lard, using the Oxipres apparatus, in the temperature range from 80 to 150 ºC. The antioxidant activity of δ-tocopherol decreased with increasing working temperature in the whole temperature range studied. The activity of α -tocopherol was practically constant in the temperature range from 80 to 110 ºC and decreased with increasing temperature at temperatures higher than 110 ºC. Both tocopherols were ineffective at 150 ºC (p < 0.05). Due to different temperature effects on the antioxidant activities of α- and δ-tocopherol, the δ-tocopherol activity was approximately two times higherthan the α-tocopherol activity at 80 ºC, but their activities were the same (p < 0.05) at 130 ºC.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Journal of Lipid Science and Technology
ISSN
1438-7697
e-ISSN
—
Svazek periodika
108
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
858-863
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—