Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv teploty na antioxidační aktivitu tokoferolů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017802" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017802 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of temperature on the antioxidant activity of tocopherols

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of temperature on the antioxidant activity of &#945;- and &#948;-tocopherol (at 100 mg/kg level) was studied in pork lard, using the Oxipres apparatus, in the temperature range from 80 to 150 &#186;C. The antioxidant activity of &#948;-tocopherol decreased with increasing working temperature in the whole temperature range studied. The activity of &#945; -tocopherol was practically constant in the temperature range from 80 to 110 &#186;C and decreased with increasing temperature at temperatures higher than 110 &#186;C. Both tocopherols were ineffective at 150 &#186;C (p < 0.05). Due to different temperature effects on the antioxidant activities of &#945;- and &#948;-tocopherol, the &#948;-tocopherol activity was approximately two times higherthan the &#945;-tocopherol activity at 80 &#186;C, but their activities were the same (p < 0.05) at 130 &#186;C.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of temperature on the antioxidant activity of tocopherols

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of temperature on the antioxidant activity of &#945;- and &#948;-tocopherol (at 100 mg/kg level) was studied in pork lard, using the Oxipres apparatus, in the temperature range from 80 to 150 &#186;C. The antioxidant activity of &#948;-tocopherol decreased with increasing working temperature in the whole temperature range studied. The activity of &#945; -tocopherol was practically constant in the temperature range from 80 to 110 &#186;C and decreased with increasing temperature at temperatures higher than 110 &#186;C. Both tocopherols were ineffective at 150 &#186;C (p < 0.05). Due to different temperature effects on the antioxidant activities of &#945;- and &#948;-tocopherol, the &#948;-tocopherol activity was approximately two times higherthan the &#945;-tocopherol activity at 80 &#186;C, but their activities were the same (p < 0.05) at 130 &#186;C.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Journal of Lipid Science and Technology

  • ISSN

    1438-7697

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    108

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    858-863

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus