Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Relationship Between Tocopherols Depletion and Polymerised Triacylglycerols Formation During Heating of Vegetable Oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43918774" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43918774 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/18:78130

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/73_2018-CJFS.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/73_2018-CJFS.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/73/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/73/2018-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Relationship Between Tocopherols Depletion and Polymerised Triacylglycerols Formation During Heating of Vegetable Oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Alpha tocopherol and total tocopherols depletion in relation to polymerised triacylglycerols formation were studied during the heating of nine vegetable oils (olive, palm, peanut, sunflower, rapeseed, soybean, grapeseed, maize and rice) at oil temperature 180 degrees C (as a typical temperature during frying practise). It was observed that the rate of tocopherols depletion (expressed as the function of polymerised triacylglycerols content) decreased with the increasing degree of unsaturation and total antioxidant capacity of the tested oils (P &lt; 0.05). Consequently, no tocopherols were present in olive, peanut and palm oil at their half lifespan (i.e., at 6% of polymerised triacylglycerols), whereas tocopherols in maize, sunflower, grapeseed, rice and, particularly, soybean oil were present even at the end of their lifespan, (i.e., at 12% polymerised triacylglycerols). These findings have not been published yet, or only little published.

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship Between Tocopherols Depletion and Polymerised Triacylglycerols Formation During Heating of Vegetable Oils

  • Popis výsledku anglicky

    Alpha tocopherol and total tocopherols depletion in relation to polymerised triacylglycerols formation were studied during the heating of nine vegetable oils (olive, palm, peanut, sunflower, rapeseed, soybean, grapeseed, maize and rice) at oil temperature 180 degrees C (as a typical temperature during frying practise). It was observed that the rate of tocopherols depletion (expressed as the function of polymerised triacylglycerols content) decreased with the increasing degree of unsaturation and total antioxidant capacity of the tested oils (P &lt; 0.05). Consequently, no tocopherols were present in olive, peanut and palm oil at their half lifespan (i.e., at 6% of polymerised triacylglycerols), whereas tocopherols in maize, sunflower, grapeseed, rice and, particularly, soybean oil were present even at the end of their lifespan, (i.e., at 12% polymerised triacylglycerols). These findings have not been published yet, or only little published.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    36

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    441-451

  • Kód UT WoS článku

    000455042800002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85063424862