Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Prooxidant Capacity of Thermoxidised Plant Oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900462" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900462 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publishedArticles/CJFS/2015-33-5-416.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publishedArticles/CJFS/2015-33-5-416.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Prooxidant Capacity of Thermoxidised Plant Oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The prooxidant capacity of rapeseed, sunflower, soybean, and olive oil was determined before and after heating at a temperature of 180 degrees C for 2, 4, and 6 hours. It was quantified as losses of alpha-tocopherol caused by the studied oils during 24-hincubation of their acetone-methanol solutions with addition of alpha-tocopherol at 30 degrees C, whereas the decrease in alpha-tocopherol concentration was studied as a decrease in antioxidant capacity determined by the spectrophotometric DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) method. During heating of all the studied plant oils, the prooxidant capacity grew due to the formation of reactive lipid oxidation products, but, except the sunflower oil, it did not depend on the time of heating - after the initiatory increase, the prooxidant capacity typically remained approximately constant or decreased. The prooxidant capacity of the heated oils ranged from 58 mg to 360 mg alpha-tocopherol/ kg and decreased in the order soybean oil > rapeseed

  • Název v anglickém jazyce

    Prooxidant Capacity of Thermoxidised Plant Oils

  • Popis výsledku anglicky

    The prooxidant capacity of rapeseed, sunflower, soybean, and olive oil was determined before and after heating at a temperature of 180 degrees C for 2, 4, and 6 hours. It was quantified as losses of alpha-tocopherol caused by the studied oils during 24-hincubation of their acetone-methanol solutions with addition of alpha-tocopherol at 30 degrees C, whereas the decrease in alpha-tocopherol concentration was studied as a decrease in antioxidant capacity determined by the spectrophotometric DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) method. During heating of all the studied plant oils, the prooxidant capacity grew due to the formation of reactive lipid oxidation products, but, except the sunflower oil, it did not depend on the time of heating - after the initiatory increase, the prooxidant capacity typically remained approximately constant or decreased. The prooxidant capacity of the heated oils ranged from 58 mg to 360 mg alpha-tocopherol/ kg and decreased in the order soybean oil > rapeseed

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    416-423

  • Kód UT WoS článku

    000361621700004

  • EID výsledku v databázi Scopus