Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití kapalinové chromatografie pro stanovení karbonylových sloučenin v pivu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017846" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017846 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití kapalinové chromatografie pro stanovení karbonylových sloučenin v pivu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah karbonylových sloučenin v pivu byl stanovován s využitím HPLC ve formě 2,4-dinitrofenylhydrazonů příslušných karbonylových sloučenin. Použit byl systém HPLC s gradientovou elucí s dvosložkovou mobilní fází acetonitrilem a vodou (rostoucí podíl organické fáze). Látky byly detekovány pomocí detektoru diodového pole, proměřováno bylo spektrum od 220 do 280 nm. Kvantifikace proběhla při 254 nm. Karbonylové látky byly z piva uvolňovány buď probubláváním vzorku piva inertním plynem (dusík) nebo destilací vzorku s vodní parou. Vlastní 2,4-dinitrofenylhydrazony vznikly reakcí s 2,4-dinitrofenylhydrazinem buď přímo na SPE kolonce nebo v destilátu. Stanovovány byly následující látky: acetaldehyd, diacetyl, 2-furaldehyd, 2-methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, pentanal, hexanal a E-2-nonenal.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of SPE and HPLC for determination of carbonyl compounds in beer.

  • Popis výsledku anglicky

    HPLC was used for determination of carbonylic compounds in beer as their 2,4- dinitrophenylhydrazones. HPLC system used gradient elution with mobile phase, that consisted of acetonitrile and water (ratio of organic phase was increasing during the analysis). Carbonylic compounds were detected by photo diode array detector, measured wavelengths were in range from 220 to 280 nm. Quantification was performed at 254 nm. Carbonylic compounds were from beer isolated via stripping with inert gas (nitrogen) or distillation with water vapour. 2,4-dinitrophenylhydrazones were formed on SPE cartridge or in distillate. Following carbonylic compounds were determined: acetaldehyde, diacetyl, 2-furaldehyde, isobutyrealdehyde, 2-methylbutanal, isovaleraldehyde, valeraldehyde, caproaldehyde, E-2-nonenal.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin,Skalský Dvůr,29-31.5.2006

  • ISBN

    1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    73-76

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    29. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku