Využití kapalinové chromatografie pro stanovení karbonylových sloučenin v pivu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017846" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017846 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití kapalinové chromatografie pro stanovení karbonylových sloučenin v pivu.
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah karbonylových sloučenin v pivu byl stanovován s využitím HPLC ve formě 2,4-dinitrofenylhydrazonů příslušných karbonylových sloučenin. Použit byl systém HPLC s gradientovou elucí s dvosložkovou mobilní fází acetonitrilem a vodou (rostoucí podíl organické fáze). Látky byly detekovány pomocí detektoru diodového pole, proměřováno bylo spektrum od 220 do 280 nm. Kvantifikace proběhla při 254 nm. Karbonylové látky byly z piva uvolňovány buď probubláváním vzorku piva inertním plynem (dusík) nebo destilací vzorku s vodní parou. Vlastní 2,4-dinitrofenylhydrazony vznikly reakcí s 2,4-dinitrofenylhydrazinem buď přímo na SPE kolonce nebo v destilátu. Stanovovány byly následující látky: acetaldehyd, diacetyl, 2-furaldehyd, 2-methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, pentanal, hexanal a E-2-nonenal.
Název v anglickém jazyce
Application of SPE and HPLC for determination of carbonyl compounds in beer.
Popis výsledku anglicky
HPLC was used for determination of carbonylic compounds in beer as their 2,4- dinitrophenylhydrazones. HPLC system used gradient elution with mobile phase, that consisted of acetonitrile and water (ratio of organic phase was increasing during the analysis). Carbonylic compounds were detected by photo diode array detector, measured wavelengths were in range from 220 to 280 nm. Quantification was performed at 254 nm. Carbonylic compounds were from beer isolated via stripping with inert gas (nitrogen) or distillation with water vapour. 2,4-dinitrophenylhydrazones were formed on SPE cartridge or in distillate. Following carbonylic compounds were determined: acetaldehyde, diacetyl, 2-furaldehyde, isobutyrealdehyde, 2-methylbutanal, isovaleraldehyde, valeraldehyde, caproaldehyde, E-2-nonenal.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin,Skalský Dvůr,29-31.5.2006
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
73-76
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
29. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—