Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologický aktivní polysacharidy Agaricus brasiliensis: izolace a charakterizace struktury

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018362" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018362 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biologically active polysaccharides of Agaricus brasiliensis: isolation and structural characterization

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The Basidiomycete fungus Agaricus brasiliensis, a mushroom native to Brazil, has been widely used as health food in traditional medicine for prevention of cancer, diabetes, arterosclerosis and other diseases due to the presence of biologically active compounds in fruit bodies. Among such bioactive compounds specific ?-glucans and their complexes with proteins and other polysaccharides could be important as immunomodulating agents. Branched glucans from A. brasiliensis are supposed to be responsible forsome healthy properties of these mushrooms including anticarcinogenic and antimutagenic ones. This work was devoted to preparation and characterisation of polysaccharides from this fungus. Hot water and alkali soluble and alkali insoluble fractions wereisolated from fruit bodies of A. brasiliensis by two step extraction procedure. Contents of dietary fibres, ?- and ? -glucans were determined by Megazyme enzymatic kits. Neutral sugars were analysed by total hydrolysis followed with GC. T

  • Název v anglickém jazyce

    Biologically active polysaccharides of Agaricus brasiliensis: isolation and structural characterization

  • Popis výsledku anglicky

    The Basidiomycete fungus Agaricus brasiliensis, a mushroom native to Brazil, has been widely used as health food in traditional medicine for prevention of cancer, diabetes, arterosclerosis and other diseases due to the presence of biologically active compounds in fruit bodies. Among such bioactive compounds specific ?-glucans and their complexes with proteins and other polysaccharides could be important as immunomodulating agents. Branched glucans from A. brasiliensis are supposed to be responsible forsome healthy properties of these mushrooms including anticarcinogenic and antimutagenic ones. This work was devoted to preparation and characterisation of polysaccharides from this fungus. Hot water and alkali soluble and alkali insoluble fractions wereisolated from fruit bodies of A. brasiliensis by two step extraction procedure. Contents of dietary fibres, ?- and ? -glucans were determined by Megazyme enzymatic kits. Neutral sugars were analysed by total hydrolysis followed with GC. T

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Medicinal Mushrooms: 4th International Medicinal Mushroom Conference

  • ISSN

    1521-9437

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SI - Slovinská republika

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    1-1

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus