Využití infračervené spektroskopie a analýzy vnějšího množství pro kvantifikace tuku, dusíku a vlhkosti kakaového prášku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019034" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Infrared spectroscopy and outer product analysis for quantification of fat, nitrogen, and moisture of cocoa powder
Popis výsledku v původním jazyce
The combination of the near IR (NIR) and Fourier-transform IR (FTIR) absorbance spectra (1100-2500 nm and 4000-600 cm-1) of 100 cocoa powder samples was used to build calibration models for the determination of the content of fat, nitrogen, and moisture.The samples that comprised the dataset had an average component of 13.51% of fat, 3.77% nitrogen, and 3.98% moisture. The fat content ranged from 2.42 to 22.00%, the nitrogen from 0.88 to 4.48%, and moisture from 1.60 to 7.80%. For NIR, the relative root mean square error of cross-validation (RMSECV) was 7.0% (R 2 = 0.96) for fat, 1.7% (R 2 = 0.98) for nitrogen, and 5.2% (R 2 = 0.94) for moisture. For FTIR, the relative RMSECV was 10.4% (R 2 = 0.94) for fat and 3.9% (R 2 = 0.95) for nitrogen. However,for moisture, it was not possible to build a calibration model with suitable predictability. The combination of the NIR and FTIR domains (data fusion) by outer product analysis PLS1 allowed to predict these parameters and to characterize
Název v anglickém jazyce
Infrared spectroscopy and outer product analysis for quantification of fat, nitrogen, and moisture of cocoa powder
Popis výsledku anglicky
The combination of the near IR (NIR) and Fourier-transform IR (FTIR) absorbance spectra (1100-2500 nm and 4000-600 cm-1) of 100 cocoa powder samples was used to build calibration models for the determination of the content of fat, nitrogen, and moisture.The samples that comprised the dataset had an average component of 13.51% of fat, 3.77% nitrogen, and 3.98% moisture. The fat content ranged from 2.42 to 22.00%, the nitrogen from 0.88 to 4.48%, and moisture from 1.60 to 7.80%. For NIR, the relative root mean square error of cross-validation (RMSECV) was 7.0% (R 2 = 0.96) for fat, 1.7% (R 2 = 0.98) for nitrogen, and 5.2% (R 2 = 0.94) for moisture. For FTIR, the relative RMSECV was 10.4% (R 2 = 0.94) for fat and 3.9% (R 2 = 0.95) for nitrogen. However,for moisture, it was not possible to build a calibration model with suitable predictability. The combination of the NIR and FTIR domains (data fusion) by outer product analysis PLS1 allowed to predict these parameters and to characterize
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Anal.Chim.Acta
ISSN
0003-2670
e-ISSN
—
Svazek periodika
601
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
77-86
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—