Využití FT NIR spektroskopie ke stanovení základního chemického složení vepřového a hovězího masa.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00087592" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00087592 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat
Popis výsledku v původním jazyce
Our work concerned the determination of basic components of pork and beef meat (fat, protein, moisture content) using FT NIR spectroscopy. The samples were analysed on FT NIR Nicolet Antaris device in reflectance regimen. Referential results from classical analyses have been used for the calibration of the device. Calibration models have been created using PLS algorithm (method of partial least squares) and verified with cross-validation. High correlation coefficients (R) of calibration have been achieved (fat 0.998; protein 0.976; moisture 0.994), and subsequently validation as well (fat 0.997; protein 0.970; moisture 0.993) and very low standard deviations of the calibration and validation (SEC, SEP). No statistically significant differences betweenthe referential and predicted values of determination have been detected in Z-test. According to the published results, the NIRS method has a high potential to replace an expensive and time demanding chemical analysis of meat composition.
Název v anglickém jazyce
Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat
Popis výsledku anglicky
Our work concerned the determination of basic components of pork and beef meat (fat, protein, moisture content) using FT NIR spectroscopy. The samples were analysed on FT NIR Nicolet Antaris device in reflectance regimen. Referential results from classical analyses have been used for the calibration of the device. Calibration models have been created using PLS algorithm (method of partial least squares) and verified with cross-validation. High correlation coefficients (R) of calibration have been achieved (fat 0.998; protein 0.976; moisture 0.994), and subsequently validation as well (fat 0.997; protein 0.970; moisture 0.993) and very low standard deviations of the calibration and validation (SEC, SEP). No statistically significant differences betweenthe referential and predicted values of determination have been detected in Z-test. According to the published results, the NIRS method has a high potential to replace an expensive and time demanding chemical analysis of meat composition.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
361-368
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—