Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení sušiny masa, vajec a mléka technikou NIR spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107630" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107630 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení sušiny masa, vajec a mléka technikou NIR spektroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Znalost sušiny různých potravinářských surovin je významným předpokladem pro jejich skladování nebo další zpracování. Avšak metody pro stanovení sušiny jsou zpravidla velmi časově náročné. NIR spektroskopie, díky své rychlosti, může tyto časově náročné metody nahradit. Měření probíhá přibližně jednu minutu a při jednom proměření vzorku lze zjistit kromě sušiny i několik dalších parametrů najednou. V naší studii jsme se zaměřili na využití NIR spektroskopie pro stanovení sušiny hovězího a vepřového masa,vaječných žloutků a syrového kravského mléka. Vzorky byly proměřeny FT-NIR spektrometrem Antaris Avatar ve vlnové délce 800-2500 nm na integrační sféře (technika reflektance). Referenční hodnoty výše uvedených surovin byly získány dle příslušných norem(ČSN). Následně byly pomocí PLS algoritmu vytvořeny kalibrační modely.Byly zjištěny následné korelační koeficienty a směrodatné odchylky kalibrace pro sušinu masa (g.kg-1): R = 0.997, SEC = 10.8, vaječného žloutku (%): R = 0.993, SEC = 0.

  • Název v anglickém jazyce

    Assesment of dry matter of meat, eggs and milk by NIR spectroscopy technique

  • Popis výsledku anglicky

    Our work deals with assesment of dry matter of pork and beef meat, eggs and milk by way of FT NIR spectroscopy. Samples were analysed by FT NIR Nicolet Antaris in reflectance regime on integration sphere in a spectral range 12 500 - 4 000-1 cm with 80 scan and 100 scans for milk. Results obtained referentialy were used to the calibration of apparatus. Calibration models were created by PLS algoritm (method of minimum squares) and they were checked by cross validation. High correlative coeficients of calibration was get (0.961 - 0.997), after that, even validation and very low ruling deviation of calibration and validation (SEC, SEP). Any statistic probative differences between referential and predict values of determination weren't found by t-test. Method NIRS has according to public results compensate high potencial for expensive and time-consuming chemical analyse of meat, eggs and milk composition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    V. vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-8069-874-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    74-74

  • Název nakladatele

    SPU Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra, SR

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku