Stanovení sušiny masa, vajec a mléka technikou NIR spektroskopie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107630" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107630 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení sušiny masa, vajec a mléka technikou NIR spektroskopie
Popis výsledku v původním jazyce
Znalost sušiny různých potravinářských surovin je významným předpokladem pro jejich skladování nebo další zpracování. Avšak metody pro stanovení sušiny jsou zpravidla velmi časově náročné. NIR spektroskopie, díky své rychlosti, může tyto časově náročné metody nahradit. Měření probíhá přibližně jednu minutu a při jednom proměření vzorku lze zjistit kromě sušiny i několik dalších parametrů najednou. V naší studii jsme se zaměřili na využití NIR spektroskopie pro stanovení sušiny hovězího a vepřového masa,vaječných žloutků a syrového kravského mléka. Vzorky byly proměřeny FT-NIR spektrometrem Antaris Avatar ve vlnové délce 800-2500 nm na integrační sféře (technika reflektance). Referenční hodnoty výše uvedených surovin byly získány dle příslušných norem(ČSN). Následně byly pomocí PLS algoritmu vytvořeny kalibrační modely.Byly zjištěny následné korelační koeficienty a směrodatné odchylky kalibrace pro sušinu masa (g.kg-1): R = 0.997, SEC = 10.8, vaječného žloutku (%): R = 0.993, SEC = 0.
Název v anglickém jazyce
Assesment of dry matter of meat, eggs and milk by NIR spectroscopy technique
Popis výsledku anglicky
Our work deals with assesment of dry matter of pork and beef meat, eggs and milk by way of FT NIR spectroscopy. Samples were analysed by FT NIR Nicolet Antaris in reflectance regime on integration sphere in a spectral range 12 500 - 4 000-1 cm with 80 scan and 100 scans for milk. Results obtained referentialy were used to the calibration of apparatus. Calibration models were created by PLS algoritm (method of minimum squares) and they were checked by cross validation. High correlative coeficients of calibration was get (0.961 - 0.997), after that, even validation and very low ruling deviation of calibration and validation (SEC, SEP). Any statistic probative differences between referential and predict values of determination weren't found by t-test. Method NIRS has according to public results compensate high potencial for expensive and time-consuming chemical analyse of meat, eggs and milk composition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
V. vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
978-80-8069-874-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
74-74
Název nakladatele
SPU Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra, SR
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—