Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of beef meat in roughly and finely ground condition.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508824" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508824 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of beef meat in roughly and finely ground condition.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Our work deals with using FT NIR spectroscopy to determine basic components of beef meat (fat, protein, water content). The samples were analysed on FT NIR Nicolet Antaris device in reflectance regimen. Referential results from classical analyses were used for the calibration of the device. Measurements were compared in finely and roughly ground meat. Using PLS algorithm (method of partial least squares) calibration models were created and verified with cross-validation. Better results were achieved inthe fine grounding; however the results of both measurements were satisfactory: (R) (fat >0.994, protein >0.926, water content >0.984). No statistically significant differences between the referential and predicted values of determination were detected by the t-test. According to the published results, the NIRS method has high potential to replace expensive and time demanding chemical analyses of meat composition.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of beef meat in roughly and finely ground condition.

  • Popis výsledku anglicky

    Our work deals with using FT NIR spectroscopy to determine basic components of beef meat (fat, protein, water content). The samples were analysed on FT NIR Nicolet Antaris device in reflectance regimen. Referential results from classical analyses were used for the calibration of the device. Measurements were compared in finely and roughly ground meat. Using PLS algorithm (method of partial least squares) calibration models were created and verified with cross-validation. Better results were achieved inthe fine grounding; however the results of both measurements were satisfactory: (R) (fat >0.994, protein >0.926, water content >0.984). No statistically significant differences between the referential and predicted values of determination were detected by the t-test. According to the published results, the NIRS method has high potential to replace expensive and time demanding chemical analyses of meat composition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Fytotechnica et Zootechnica

  • ISSN

    1335-258X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    SI

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus