Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00137053" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00137053 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá možností využití FT NIR spektrometrie k stanovení obsahu tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, somatických buněk, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí syrového kravského mléka. Mimo močovinu a somatické buňky jsme dosáhli velmi spolehlivých kalibračních modelů pro tukuprostou sušinu a laktózu a spolehlivé modely pro tuk a bílkoviny. Spolehlivost modelu pro bod mrznutí bychom hodnotili raději opatrně a další výzkum bude potřebný. Z výsledků však lze uvést, že metoda je vhodná pro stanovení základních složek mléka, zejména laktózy, tuku, bílkovin a tukuprosté sušiny. Volné aminokyseliny(tryptophan, phenylalanin and tyrosine), které byly stanoveny v eidamských sýrech kapalinovou chromatografií, přinesly očekávané slabší výsledky, protože přesnoststanovení méně frekventovaných složek je ve srovnání se základními složkami menší, ale vzhledem k rychlosti metody lze NIR spektroskopii doporučit i v tomto případě pro orientační stanovení těchto složek. Metoda by mohla přispět k hodnoc
Název v anglickém jazyce
Application of FT NIR spectroscopy in milk and cheese analysis
Popis výsledku anglicky
Our work concerned the determination of basic components of cow milk (fat, protein, dry matter, lactose, urea nitrogen, somatic cells, amoni acids and freezing point)and determination of aminoacids (tryptophan, phenylalanin and tyrosine) using FT NIR spectroscopy. The samples were analyzed on FT NIR Nicolet Antaris divece in reflectance regimen. Reference results from classical analysee have been used for the calibration of the divece. Calibration models have been created using PLS algorithm (method ofpartial least squares) and verified with cross-validation. Excellent results for fat (R=0,998), protein (R=0,858), lactose (R=0,956) and dry matter (R=0,961) and lees acceptable results for urea (R=0,697), somatic cells (R=0,440) and freezing point (R=0,739) have been achieved. Satisfactory results of free aminoacids have been achieved. No statistically significant differences between the referential and predicted values of determination have been detected in t-test.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
111
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—