Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00137053" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00137053 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá možností využití FT NIR spektrometrie k stanovení obsahu tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, somatických buněk, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí syrového kravského mléka. Mimo močovinu a somatické buňky jsme dosáhli velmi spolehlivých kalibračních modelů pro tukuprostou sušinu a laktózu a spolehlivé modely pro tuk a bílkoviny. Spolehlivost modelu pro bod mrznutí bychom hodnotili raději opatrně a další výzkum bude potřebný. Z výsledků však lze uvést, že metoda je vhodná pro stanovení základních složek mléka, zejména laktózy, tuku, bílkovin a tukuprosté sušiny. Volné aminokyseliny(tryptophan, phenylalanin and tyrosine), které byly stanoveny v eidamských sýrech kapalinovou chromatografií, přinesly očekávané slabší výsledky, protože přesnoststanovení méně frekventovaných složek je ve srovnání se základními složkami menší, ale vzhledem k rychlosti metody lze NIR spektroskopii doporučit i v tomto případě pro orientační stanovení těchto složek. Metoda by mohla přispět k hodnoc

  • Název v anglickém jazyce

    Application of FT NIR spectroscopy in milk and cheese analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Our work concerned the determination of basic components of cow milk (fat, protein, dry matter, lactose, urea nitrogen, somatic cells, amoni acids and freezing point)and determination of aminoacids (tryptophan, phenylalanin and tyrosine) using FT NIR spectroscopy. The samples were analyzed on FT NIR Nicolet Antaris divece in reflectance regimen. Reference results from classical analysee have been used for the calibration of the divece. Calibration models have been created using PLS algorithm (method ofpartial least squares) and verified with cross-validation. Excellent results for fat (R=0,998), protein (R=0,858), lactose (R=0,956) and dry matter (R=0,961) and lees acceptable results for urea (R=0,697), somatic cells (R=0,440) and freezing point (R=0,739) have been achieved. Satisfactory results of free aminoacids have been achieved. No statistically significant differences between the referential and predicted values of determination have been detected in t-test.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    111

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus