Identifikace proteinových pojiv užívaných v uměleckých dílech pomocí MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019041" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019041 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Identification of proteinaceous binders in art works by MALDI-TOF mass spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
Proper identification of proteinaceous binders in artworks is essential for specification of the painting technique and thus also for selection of the restoration method; moreover, it might be helpful for the authentication of the artwork. This paper isconcerned with the optimisation of analysis of the proteinaceous binders contained in the colour layers of artworks. Within this study, we worked out a method for the preparation and analysis of solid samples from artworks using tryptic cleavage and subsequent analysis of the acquired peptide mixture by matrix assisted laser desorption/ionisation time of flight mass spectrometry. To make this approach rational and efficient, we created a database of commonly used binders (egg yolk, egg white, casein, milk, curd, whey, gelatine, and various types of animal glues); certain peaks in the mass spectra of these binders, formed by rich protein mixtures, were matched to amino acid sequences of the individual proteins that were found in the Inte
Název v anglickém jazyce
Identification of proteinaceous binders in art works by MALDI-TOF mass spectrometry
Popis výsledku anglicky
Proper identification of proteinaceous binders in artworks is essential for specification of the painting technique and thus also for selection of the restoration method; moreover, it might be helpful for the authentication of the artwork. This paper isconcerned with the optimisation of analysis of the proteinaceous binders contained in the colour layers of artworks. Within this study, we worked out a method for the preparation and analysis of solid samples from artworks using tryptic cleavage and subsequent analysis of the acquired peptide mixture by matrix assisted laser desorption/ionisation time of flight mass spectrometry. To make this approach rational and efficient, we created a database of commonly used binders (egg yolk, egg white, casein, milk, curd, whey, gelatine, and various types of animal glues); certain peaks in the mass spectra of these binders, formed by rich protein mixtures, were matched to amino acid sequences of the individual proteins that were found in the Inte
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Analytical and Bioanalytical Chemistry
ISSN
1618-2642
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
388
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
201-206
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—