Sledování plynotvorné schopnosti pšeničné mouky NIR spektroskopií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019063" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019063 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování plynotvorné schopnosti pšeničné mouky NIR spektroskopií
Popis výsledku v původním jazyce
Soubor zahrnující 200 vzorků odrůd potravinářské pšenice byl použit pro ověření aplikace NIR techniky pro stanovení základních analytických znaků mouky a charakteristik fermentovaného těsta. Pro získámí spekter byl použit přístroj NIRSystem 6500, parametry fermentovaného těsta (objem kvasných plynů, objem těsta, doba fermentace) byly získány během fermentografického testu. Bylo dokázáno, že pro predikci základních analytických znaků jako obsah vlhkosti nebo bílkovin dosahují modely vyšší přesnosti než pro znaky fermentovaného těsta, jelikož jsou tyto ovlivněny faktory neměřitelnými NIR technikou. Kalibrační a variační koeficienty ukázaly dostatečnou schopnost modelu pro screening objemu kvasných plynů, zatímco pro objem těsta vypočtený model vyhovovalpouze pro hrubý screening. Získaný model pro dobu fermentace měl nedostatečnou predikční schopnost.
Název v anglickém jazyce
Study of gas-forming capacity of wheat flour by means of NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
Set of wheat varieties including 200 samples from crops 2003-2006 were used to verify application of NIR technique for both flour basic parameters and fermented dough characteristics prediction. Apparatus NIRSystem 6500 was used for spectra measurement,while fermented dough parameters (fermentation gases volume, dough volume, fermentation time) were acquired from fermentograph test. It was proved, that prediction of the basic traits as moisture and protein contents has higher (and sufficient) accuracythan for fermented dough traits. For those dough qualitative values, there exists dependence on further effects immeasurable by NIR technique. Calibration and variation coefficients signify a possibility of calculated model to screening of fermentation gases volume and coarse screening of dough volume. Developed model had insufficient prediction ability for fermentation time trait.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
264-267
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—