Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Reologie pšeničného fermentovaného těsta a predikce znaků NIR technikou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019064" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019064 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Reologie pšeničného fermentovaného těsta a predikce znaků NIR technikou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soubor zahrnující 200 vzorků odrůd potravinářské pšenice byl použit pro ověření aplikace NIR techniky pro stanovení základních analytických znaků mouky a charakteristik fermentovaného těsta. Pro získámí spekter byl použit přístroj NIRSystem 6500, parametry fermentovaného těsta (objem kvasných plynů, objem těsta, doba fermentace) byly získány během fermentografického testu. Bylo dokázáno, že pro predikci základních analytických znaků jako obsah vlhkosti nebo bílkovin dosahují modely vyšší přesnosti než pro znaky fermentovaného těsta, jelikož jsou tyto ovlivněny faktory neměřitelnými NIR technikou. Kalibrační a variační koeficienty ukázaly dostatečnou schopnost modelu pro screening objemu kvasných plynů, zatímco pro objem těsta vypočtený model vyhovovalpouze pro hrubý screening. Získaný model pro dobu fermentace měl nedostatečnou predikční schopnost. Ačkoliv se prokázal vztah mezi znaky objem těsta a kvasných plynů jako faktory měřitelnými NIR technikou, platnost uvedených modelů je pot

  • Název v anglickém jazyce

    Fermented wheat dough rheology and prediction by NIR technique

  • Popis výsledku anglicky

    Set of wheat varieties including 200 samples from crops 2003-2006 were used to verify application of NIR technique for both flour basic parameters and fermented dough characteristics prediction. Apparatus NIRSystem 6500 was used for spectra measurement,while fermented dough parameters (fermentation gases volume, dough volume, fermentation time) were acquired from fermentograph test. It was proved, that prediction of the basic traits as moisture and protein contents has higher (and sufficient) accuracythan for fermented dough traits. For those dough qualitative values, there exists dependence on further effects immeasurable by NIR technique. Calibration and variation coefficients signify a possibility of calculated model to screening of fermentation gases volume and coarse screening of dough volume. Developed model had insufficient prediction ability for fermentation time trait. However, validity od calculated models are fitted on used calibration data set only.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 54. konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2007

  • ISBN

    80-86059-47-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1-10

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrsví

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku