Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti FT-NIR spektrometrie pro predikci vybraných perspektivních parametrů technologické jakosti pšeničného zrna

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002526" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002526 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti FT-NIR spektrometrie pro predikci vybraných perspektivních parametrů technologické jakosti pšeničného zrna

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce byla zaměřena na aplikaci FT-NIR spektrometrie pro predikci současných perspektivních parametrů zrna pšenice se vztahem k pekařské jakosti. Byla získána vysoká spolehlivost predikce kalibračních modelů (R2 > 0.82)pro obsah gliadionové frakce, parametry retenčí kapacity mouky (s výjimkou retence v roztoku kyseliny mléčné), a pro parametr reologických hydratace získaného na přístroji Mixolab. Naopak pradikční modely pro další reologické ukazatele (vývin těsta a jeho stabilita) nebyly pro predikci vhodné (R2 < 0.50). Predikční modely pro ostatní reologické parametry (změknutí proteinu, max. viskozita a stabilita gelu), predikci obsahu bílkovinných frakcí (albuminy-globuliny, gluteniny) a retenční kapacity mouky v roztoku kys. mléčné naznačovaly jejich možné skreeningové využití. (R2 = 0,66-0,81).

  • Název v anglickém jazyce

    Efficiency of FT-NIR Spectrometry for prediction of selected perspective parameters of technological quality of wheat grain

  • Popis výsledku anglicky

    The study was aimed at the application of FT-NIR spectrometry for prediction of current state-of-art wheat grain parameters with relation to bread-making quality. We obtained a high reliability of calibration models (R2 ? 0.82) for prediction of gliadincontent, retention capacity parameters (except retention in milk acid solution) and rheological flour hydration defined by Mixolab system. With exception of calibration models predicting Mixolab parameters - time of dough development and time of dough stability (R2 ? 0.50), the predictive properties of other calibration models for detection of protein fraction contents (albumins and globulins, glutenins), Mixolab parameters (protein weakening, starch gelatinization, gel stability and retrogradation) aswell as SRC-test in milk acid were perspective and varied in the rate of R2 from 0.66 to 0.81.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Studium a charakterizace zrnin s vysokou nutriční hodnotou pro speciální pekárenské a pečivárenské využití.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo 2013

  • ISBN

    978-80-89417-49-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    60-61

  • Název nakladatele

    Centrum výskumu rastlinnej výroby, Piešťany

  • Místo vydání

    Piešťany

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    1. 1. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku