Možnosti FT-NIR spektrometrie pro predikci vybraných perspektivních parametrů technologické jakosti pšeničného zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002526" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002526 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti FT-NIR spektrometrie pro predikci vybraných perspektivních parametrů technologické jakosti pšeničného zrna
Popis výsledku v původním jazyce
Práce byla zaměřena na aplikaci FT-NIR spektrometrie pro predikci současných perspektivních parametrů zrna pšenice se vztahem k pekařské jakosti. Byla získána vysoká spolehlivost predikce kalibračních modelů (R2 > 0.82)pro obsah gliadionové frakce, parametry retenčí kapacity mouky (s výjimkou retence v roztoku kyseliny mléčné), a pro parametr reologických hydratace získaného na přístroji Mixolab. Naopak pradikční modely pro další reologické ukazatele (vývin těsta a jeho stabilita) nebyly pro predikci vhodné (R2 < 0.50). Predikční modely pro ostatní reologické parametry (změknutí proteinu, max. viskozita a stabilita gelu), predikci obsahu bílkovinných frakcí (albuminy-globuliny, gluteniny) a retenční kapacity mouky v roztoku kys. mléčné naznačovaly jejich možné skreeningové využití. (R2 = 0,66-0,81).
Název v anglickém jazyce
Efficiency of FT-NIR Spectrometry for prediction of selected perspective parameters of technological quality of wheat grain
Popis výsledku anglicky
The study was aimed at the application of FT-NIR spectrometry for prediction of current state-of-art wheat grain parameters with relation to bread-making quality. We obtained a high reliability of calibration models (R2 ? 0.82) for prediction of gliadincontent, retention capacity parameters (except retention in milk acid solution) and rheological flour hydration defined by Mixolab system. With exception of calibration models predicting Mixolab parameters - time of dough development and time of dough stability (R2 ? 0.50), the predictive properties of other calibration models for detection of protein fraction contents (albumins and globulins, glutenins), Mixolab parameters (protein weakening, starch gelatinization, gel stability and retrogradation) aswell as SRC-test in milk acid were perspective and varied in the rate of R2 from 0.66 to 0.81.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Studium a charakterizace zrnin s vysokou nutriční hodnotou pro speciální pekárenské a pečivárenské využití.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo 2013
ISBN
978-80-89417-49-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
60-61
Název nakladatele
Centrum výskumu rastlinnej výroby, Piešťany
Místo vydání
Piešťany
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
1. 1. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—