OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019074" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019074 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO
Popis výsledku v původním jazyce
Falšování potravin je problémem od té doby, kdy se začalo obchodovat s potravinami a obchodníci chtěli docílit vyšších zisků, dnes hraje hlavní roli konkurence co nejlevnějších výrobků na trhu. Na základě chemických markerů typických pro každý výrobek lze zjistit autenticitu potravinářských produktů. V této práci jsou diskutovány parametry vhodné pro identifikaci falšování. Sledovanými markery, kterými lze odhalit pravost výrobků z rajčat jsou: formolové číslo, obsah kyseliny jablečné a citrónové, PCA,kationů, karotenoidů (?-karotenu a lykopenu), sacharidů a také barva. Na jejich základě lze odhadnout rajčatový podíl v produktu. Cílem práce bylo ověřit důvěryhodnost kalibračních rovnic, dříve zjištěných na ústavu Konzervace potravin a technologie masa, pro výpočet rajčatového podílu v produktu pomocí naměřených hodnot jednotlivých markerů a to konkrétně formolového čísla, PCA a draslíku
Název v anglickém jazyce
Evaluation of autethenticity of ketchups - determination of tomato content
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to evaluate the authenticity of ketchups and determiantion of tomatoto content in ketchups according to analyses of various chemical markers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
366-369
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—