Kvalita kečupu na českém trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900247" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900247 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita kečupu na českém trhu
Popis výsledku v původním jazyce
Výroba kečupu má v Čechách dlouholetou tradici a kečup patří mezi nejpopulárnější zeleninové omáčky. V příspěvku je diskutována problematika autenticity kečupů a přístup k detekci falšování. Soubor 157 vzorků kečupů byl analyzován na obsah vybraných markerů (refraktometrická sušina, formolové číslo, draslík, kyselina pyroglutamová, kyselina jablečná, kyselina citronová) a z těchto parametrů byla vypočtena refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou. Bylo zjištěno, že více než 88 % analyzovanýchvzorků splnilo legislativní požadavky kladené na kečup.
Název v anglickém jazyce
Quality of ketchup on Czech Market
Popis výsledku anglicky
Production of ketchup has a long tradition in the Czech Republic and ketchup belongs to the most popular vegetable sauces. In this paper we discuss the authenticity of ketchup and the approach to detection of adulteration. The set of 157 samples of ketchup was measured for specific markers (solids content, formol number, potassium, pyroglutamic acid, malic acid, citric acid) and from these parameters natural tomato solids content was calculated. It was found that more than 88 % of analysed samples meetlegislative requirements for ketchup.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
114-116
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—