Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita kečupu na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900247" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900247 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita kečupu na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výroba kečupu má v Čechách dlouholetou tradici a kečup patří mezi nejpopulárnější zeleninové omáčky. V příspěvku je diskutována problematika autenticity kečupů a přístup k detekci falšování. Soubor 157 vzorků kečupů byl analyzován na obsah vybraných markerů (refraktometrická sušina, formolové číslo, draslík, kyselina pyroglutamová, kyselina jablečná, kyselina citronová) a z těchto parametrů byla vypočtena refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou. Bylo zjištěno, že více než 88 % analyzovanýchvzorků splnilo legislativní požadavky kladené na kečup.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of ketchup on Czech Market

  • Popis výsledku anglicky

    Production of ketchup has a long tradition in the Czech Republic and ketchup belongs to the most popular vegetable sauces. In this paper we discuss the authenticity of ketchup and the approach to detection of adulteration. The set of 157 samples of ketchup was measured for specific markers (solids content, formol number, potassium, pyroglutamic acid, malic acid, citric acid) and from these parameters natural tomato solids content was calculated. It was found that more than 88 % of analysed samples meetlegislative requirements for ketchup.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    114-116

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus