Obsah trans- a cis-iso-a-hořkých kyselin jako indikátor senzorické stability piva.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019114" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019114 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah trans- a cis-iso-a-hořkých kyselin jako indikátor senzorické stability piva.
Popis výsledku v původním jazyce
Byl zkoumán obsah cis- a trans- izomerů iso-alfa-hořkých kyselin během skladování piv při 8 °C, 20 °C a 30 °C. Ke stanovení byla použita optimalizovaná metodika stanovení iso-alfa-hořkých kyselin podle Harmse a Nitzscheho. Pomocí vysokoúčinné kapalinovéchromatografie (HPLC) s UV detekcí v diodovém poli (PDA) bylo stanoveno všech 6 izomerů iso-alfa-hořkých kyselin.U všech vzorků piv byly prokázány úbytky trans- izomerů vlivem stárnutí piva, zatímco obsahy cis- izomerů zůstávaly téměř beze změn.V čerstvém pivu a po skladování byly u piv změřeny hodnoty lag time a T150.
Název v anglickém jazyce
Content of trans- and cis-iso-alpha-bitter acids as indicator of sensorial beer stability.
Popis výsledku anglicky
The article provides a summary about various types of methods for the determination of sulphur dioxide in beer, with the emphasis on the electrochemical methods. In this article a new electrochemical method for the determination of free and total sulphurdioxide - flow chronopotentiometry is described. This new method was optimized, compared with standard EBC methods and introduced to the practice.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
70-73
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—