Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Těkavé látky vybraných hřibovitých hub

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019173" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019173 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Těkavé látky vybraných hřibovitých hub

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodou GC-MS na kapilární koloně se stacionární fází TR-5 (30 m x 0,32 mm, s tloušťkou filmu 1,0 ?m, Thermo Fisher Scientific, USA) byly podrobně analyzovány těkavé látky ze sušených plodnic hřibu smrkového (Boletus edulis), sušených plodnic hřibu kováře (Boletus erythropus) a sušených plodnic klouzku sličného (Suillus grevillei). Metodou SPME (sorpcí na vlákno s Carbowax-divinylbenzenovým kopolymerem) byly analyzovány těkavé látky sušených plodnic a dále byly analyzovány dichlormethanové extrakty získané simultánní extrakční destilací těchto vzorků. Byly identifikovány hlavní těkavé složky. Byla potvrzena přítomnost pyrazinových derivátů, které se významně uplatňují v senzorických vlastnostech sušených i vařených plodnic analyzovaných hub. Jsou diskutovány další identifikované skupiny těkavých látek a jejich význam pro senzorické vlastnosti těchto materiálů.

  • Název v anglickém jazyce

    Volatile components of selected Boletus and Suillus species

  • Popis výsledku anglicky

    The samples of dried mushrooms of the Boletaceae family were analyzed by GC-MS analysis using SPME and extraction distillation. Identification and determination of the approximate quantity of volatile compounds were carried out in three samples of dichloromethane solution obtained by Likens-Nickerson extraction. The main volatile compounds were identified by GC-MS analysis using SPME method

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    385-390

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku