Těkavé látky vybraných hřibovitých hub
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019173" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Těkavé látky vybraných hřibovitých hub
Popis výsledku v původním jazyce
Metodou GC-MS na kapilární koloně se stacionární fází TR-5 (30 m x 0,32 mm, s tloušťkou filmu 1,0 ?m, Thermo Fisher Scientific, USA) byly podrobně analyzovány těkavé látky ze sušených plodnic hřibu smrkového (Boletus edulis), sušených plodnic hřibu kováře (Boletus erythropus) a sušených plodnic klouzku sličného (Suillus grevillei). Metodou SPME (sorpcí na vlákno s Carbowax-divinylbenzenovým kopolymerem) byly analyzovány těkavé látky sušených plodnic a dále byly analyzovány dichlormethanové extrakty získané simultánní extrakční destilací těchto vzorků. Byly identifikovány hlavní těkavé složky. Byla potvrzena přítomnost pyrazinových derivátů, které se významně uplatňují v senzorických vlastnostech sušených i vařených plodnic analyzovaných hub. Jsou diskutovány další identifikované skupiny těkavých látek a jejich význam pro senzorické vlastnosti těchto materiálů.
Název v anglickém jazyce
Volatile components of selected Boletus and Suillus species
Popis výsledku anglicky
The samples of dried mushrooms of the Boletaceae family were analyzed by GC-MS analysis using SPME and extraction distillation. Identification and determination of the approximate quantity of volatile compounds were carried out in three samples of dichloromethane solution obtained by Likens-Nickerson extraction. The main volatile compounds were identified by GC-MS analysis using SPME method
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
385-390
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—